El moviment En marxa!, creat pel candidat presidencial Emmanuel Macron, va assegurar haver estat víctima d'un «pirateig massiu i coordinat» que ha portat a la «difusió a les xarxes socials d'informacions internes de diversa naturalesa». En un comunicat, En marxa! va denunciar que els arxius piratejats -com correus electrònics, documents comptables o contractes- «van ser obtinguts fa diverses setmanes gràcies al hackeig d'adreces de correu personals i professionals de responsables del moviment».

L'anunci es va produir a poc més de 24 hores perquè s'obrissin les urnes per a la segona volta de les eleccions presidencials a França i minuts després del tancament de la campanya electoral d'uns comicis en què Macron apareix com a clar favorit per davant de la seva rival, la ultradretana Marine Le Pen.

Segons el moviment que l'exministre d'Economia va crear ara fa un any, els autors del pirateig han fet circular documents falsos al costat dels autèntics per «estendre dubtes i la desinformació». Per a En marxa!, el robatori és «un intent de desestabilitzar les eleccions presidencials», de la mateixa manera que el que «ja es va veure als Estats Units en l'última campanya», que els serveis d'intel·ligència nord-americans atribueixen a Rússia.

El moviment, que ha denunciat en les últimes setmanes haver estat objecte de notícies falses per part de mitjans de l'òrbita del règim rus, es considera com «el més afectat» per aquest tipus d'iniciatives. En qualsevol cas, En marxa! va aclarir que «els documents piratejats són tots legals i reflexen el funcionament normal d'una campanya presidencial». «La seva difusió fa públiques dades internes però no ens inquieta el qüestionament de la legalitat i la conformitat dels documents», establia el comunicat.

Per part seva, la Comissió Nacional de Control de la Campanya Presidencial (Cnccep) a França va recordar a tots els ciutadans que la difusió de documents piratejats a la campanya del candidat presidencial Emmanuel Macron (MacronLeaks) pot implicar la «responsabilitat penal» dels seus autors.

Després de reunir-se d'urgència per examinar el cas, la Cnccep va renovar l'advertència llançada de matinada als mitjans en un comunicat i va ampliar l'avís al conjunt de la ciutadania i d'usuaris de xarxes socials.

La comissió va fer una crida «als actors presents a llocs d'internet i xarxes socials, en primer lloc els mitjans però també tots els ciutadans, a demostrar la seva responsabilitat i no transmetre aquests continguts per no alterar la transparència de l'elecció, no infringir la llei i no exposar-se a la comissió d'infraccions penals». A més, va recordar que els documents divulgats «han pogut, amb tota versemblança, ser barrejats amb informacions falses».