El secretari general del PSOE,PSOE Pedro Sánchezen el marc d'una reforma constitucional federal. Així consta en les esmenes que ha presentat a la ponència marc del congrés relatives al model territorial d'Espanya, en què destaca el «manteniment de la sobirania en el conjunt del poble espanyol».

La idea de plurinacionalitat no està recollida en la ponència política encarregada per la gestora al diputat basc Eduardo Madina, però sí en el projecte amb el qual Sánchez va concórrer a les primàries des de la seva primera versió, presentada per ell mateix al febrer, fins a l'última, producte del debat entre més de 300 experts i uns 9.000 militants.

A més, el líder del PSOE vol que el document que aprovi el congrés situï a l'any 2011 el declivi electoral del partit, suprimeixi la referència a les derrotes històriques de 2015 i 2016 i reconegui que en aquells comicis els socialistes van evitar el sorpasso de Podem. La seva esmena suposa eliminar de la ponència de la gestora la part que assenyala que «després d'abandonar el govern a finals de 2011, el PSOE ha encadenat els dos pitjors resultats de la seva història a les eleccions de desembre de 2015 i juny de 2016», amb ell de candidat.

En les seves esmenes, Sánchez trasllada també a la ponència la seva visió crítica amb l'abstenció a la investidura de Rajoy a la qual es refereix, sense anomenar-la, com una posició que «es va limitar a deixar el camí expedit al PP en uns moments en què els espanyols estan especialment sensibilitzats davant les agressions socials i laborals, i els escàndols de corrupció que afecten el PP, sense oblidar la crisi territorial que es viu a Catalunya». Altres esmenes inclouen com un nou pilar de l'Estat del benestar la suficiència econòmica mínima per a qualsevol ciutadà.

En tot cas, el líder del PSOE descarta la possibilitat de ser senador per tenir veu al Parlament i debatre cara a cara amb el president del Govern. Per poder ocupar un escó com a senador autonòmic, Sánchez, que milita al PSOE de Madrid, hauria d'haver estat elegit diputat al Parlament autonòmic.

La fi del «susanisme»

Per part seva, el portaveu provisional del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, va assegurar que «el susanisme ja està liquidat, si és que alguna vegada n'hi ha hagut», i va dir que «l'operació no ha sortit bé», després que els suports a la presidenta andalusa no hagin «funcionat adequadament». Es va mostrar confiat que el recent procés de primàries que ha viscut el seu partit no deixi cicatrius.

Paral·lelament, Rajoy va assegurar que encara no ha parlat amb Sánchez, però espera fer-ho, i alhora va apel·lar al seu «sentit comú» per arribar a acords en assumptes d'Estat. En concret, es va referir a la necessitat d'acords en qüestions com la defensa o la política exterior, i també que hi hagi una posició comuna davant el «desafiament independentista».