Tots els grups excepte el PP i Ciutadans van signar una sol·licitud perquè abans del 8 de juny se celebri un ple extraordinari en què es voti la pròrroga de la comissió d'investigació sobre el suposat ús partidista del Ministeri d'Interior per part de Jorge Fernández Díaz. La sol·licitud dels grups parlamentaris es va produir després que el PP i Ciutadans impedissin a la Junta de Portaveus que es modifiqués l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana per incloure aquest punt i evitar que la comissió arribi a la seva fi.

Segons els grups, si aquesta petició no sortís endavant la comissió finalitzarà els seus treballs el proper 9 de juny i només haurà celebrat dues compareixences, la del propi Jorge Fernández Díaz i la de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.

El president de la comissió d'investigació, el diputat del PNB Mikel Legarda, va lamentar que el veto a la pròrroga acordat per PP i Ciutadans l'aboqui al seu final «definitiu» i a una «mort sobtada» sense que s'hagi aconseguit cap dels objectius per als quals va ser creada. «S'ha degollat de mala manera la comissió», va criticar Legarda, que va aplaudir la reacció de la resta dels grups per evitar que la comissió tinguin un final «tan penós».

Va rebutjar l'argument que la sol·licitud de la pròrroga de la comissió s'hauria d'haver tramitat abans i va reclamar al PP i Ciutadans que no s'escudin en aquesta excusa per posar fi a la investigació sobre Fernández Díaz.

«Necessitem treballar fins al mes de desembre perquè la comissió arribi fins al fons de l'assumpte», va demanar el portaveu d'Interior del PSOE, Antonio Trevín, que va acusar el PP de pretendre callar el Parlament.

Des d'Units Podem, Irene Montero va retreure al PP i Ciutadans la pretensió d'imposar la «llei del silenci» i va avançar que el seu grup reclamarà les compareixences pendents de comandaments policials. El seu company d'En Comú Podem Xavier Domènech va denunciar que la comissió va començar «malament», es va desenvolupar «pitjor» i ara «la volen matar». Va carregar a més contra el paper que ha jugat Ciutadans, «crossa del PP» en aquesta comissió i en l'aprovació dels pressupostos.

ERC parla d'«omertá»

D'«omertá» va qualificar Gabriel Rufián, d'ERC, l'actitud del PP i Ciutadans per ocultar les «clavegueres de l'Estat», i alhora va aplaudir la decisió del PSOE de sumar-se a aquesta iniciativa tot i que havia, segons el seu parer, obstaculitzat la investigació.

També, el portaveu de PDeCAT, Carles Campuzano, va demanar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que no impedeixi el ple extraordinari perquè el contrari seria una «cacicada».

A darrera hora de la nit, el portaveu adjunt del PP al Congrés Carlos Rojas va avançar que el seu partit està disposat a prorrogar un mes més, fins al final d'aquest període de sessions, els treballs de la comissió.

Des de Ciutadans, Miguel Gutiérrez va assenyalar que fins al matí hi havia un acord dePP, PSOE i el seu partit per donar per finalitzada la comissió, però els socialistes han canviat d'opinió després del resultat de les seves primàries. «Sembla que el PSOE vol sumar altres majories amb partits independentistes», va denunciar Gutiérrez, qui, això no obstant, va avançar que el seu partit no s'oposarà a la possibilitat que la comissió segueixi treballant o es demanin noves compareixences -com les de responsables policials-, si així ho demana la majoria. Va insistir que el seu criteri era que les compareixences ja celebrades eren suficients.