La primera ministra britànica, Theresa May, està disposada a oferir als ciutadans comunitaris lliure circulació al Regne Unit durant dos anys després de la sortida del país de la Unió Europea (UE), segons va informar ahir el diari The Times.

Aquest pla ha estat elaborat pel titular britànic d'Economia, Philip Hammond, i, després d'unes primeres reticències amb altres ministres conservadors, creu comptar ara amb el suport de tots els membres del Govern, segons indica el diari anglès. Llavors s'aplicaria un nou règim d'immigració una vegada complert aquest període de transició de dos anys.

El rotatiu argumenta que Brussel·les vol restringir el lliure moviment de més d'un milió de britànics que viuen en el continent, ja que tindrien dret a seguir residint al país on viuen actualment però perdrien el dret automàtic de viure i treballar en un altre Estat membre de la UE. El diari, però, no aporta més detalls d'aquest pla comunitari.

A les negociacions sobre el Brexit, Brussel·les i Londres mantenen discrepàncies sobre el dret dels comunitaris que viuen al Regne Unit i dels britànics que resideixen a la UE.

El negociador cap de la UE pel Brexit, Michel Barnier, va celebrar dijous amb el titular per a la sortida del Regne Unit de la UE, David Davis, l'última reunió de la segona ronda de negociacions, que estava dedicada a abordar les avinences i els desacords entre ambdues parts.

Davis va reconèixer que el seu país coincideix amb la UE en la «necessitat de certesa» encara que discrepa amb la perspectiva de Brussel·les.

Brussel·les vol que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) garanteixi els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i dels britànics residents a la UE.

En relació amb aquestes negociacions, el director executiu del banc d'inversió Goldman Sachs, Richard Gnodde, va demanar ahir al Govern que arribi a un acord «significatiu» de transició al més aviat possible a causa de la incertesa que això està generant.

En unes declaracions a la cadena britànica BBC, Gnodde va assenyalar que inverteix diners «cada dia» a preparar a l'entitat de cara a la retirada del Regne Unit de la UE.«Estic gastant diners cada dia per assegurar que, quan arribi el març de 2019, estigui obert als negocis», va dir Gnodde.

«Si avui sabés que tindríem un període significatiu de transició, deixaria de gastar diners», va subratllar el directiu, qui va afirmar, no obstant això, que el banc té plans de contingència. Gnodde va afegir que Londres seguirà com a un important centre financer i que la seva entitat tindrà una forta presència a la capital britànica independentment del resultat de les negociacions sobre el «brèxit».

Després d'una primera ronda de negociacions durant el juny en la qual van establir l'agenda de les negociacions, Barnier va dir que la segona ronda va servir perquè ambdues parts presentessin les seves propostes i per identificar «convergències i divergències», i que la propera, a finals d'agost, hauria de ser la de «les clarificacions».