L'atac a ganivetades registrat ahir en un supermercat d'Hamburg, que va deixar un mort i quatre ferits, va desencadenar l'alarma en aquesta ciutat alemanya, mentre la policia investiga els motius de l'agressor que segons testimonis presencials cridar «Al·là és gran» i semblava embogit .

Els fets van passar en una concorreguda zona comercial del barri de Barmbek, cap a les 13.00 GMT, i immediatament després d'arribar la primera alerta a la policia, uns minuts després, la zona va quedar acordonada en un ampli radi mentre es desplegava un fort operatiu policial.

Diversos testimonis presencials, que es trobaven en el comerç en el moment de l'atac, afirmaven que l'agressor portava un enorme ganivet o un matxet i que havia cridat «Alla Akbar» («Déu és gran») immediatament després de la primera agressió, que va provocar la víctima mortal.

Perseguit pels vianants

L'home va tractar d'escapar del lloc, però va ser perseguit per un grup d'entre vuit i deu persones que van escoltar crits d'auxili i van assistir a les escenes de pànic. Van aconseguir reduir-lo a escassa distància del supermercat i de retenir fins que va arribar la policia.

El portaveu de la Policia de Hamburg, Timo Zill, va assegurar que s'investiga en diverses direccions i que de moment no es poden donar «valoracions serioses» sobre el rerefons de l'atac ni els mòbils de l'agressor. La mateixa policia havia informat inicialment d'un robatori, però va matisar posteriorment aquestes informacions i va dir que s'estava encara investigant els fets.

El popular diari Bild va assegurar que s'havia activat l'alerta antiterrorista, qüestió que no va ser confirmada per les forces de seguretat. Aquest rotatiu va publicar així mateix una fotografia del presumpte agressor, detingut i a l'interior d'un cotxe policial, amb el cap tapat amb una bossa i taques de sang.

Les fonts policials van assegurar que es tracta d'un únic agressor, contràriament a algunes versions de mitjans locals que plantejaven la possibilitat que es busqués un possible còmplice en els voltants del supermercat.

El barri de Barmbeck, al nord-est d'Hamburg, és una zona residencial de classe mitjana i amb una alta proporció d'habitants d'origen estranger. El supermercat escenari de l'atac pertany a la popular cadena de centres comercials Edeka.

L'atac es produeix enmig del clima d'alarma que es viu a Alemanya, on igual que en altres països europeus regeix l'alerta terrorista de forma generalitzada. Hamburg va ser escenari a principis de juliol d'un impressionant operatiu policial, amb més de 20.000 agents, desplegats per protegir de qualsevol tipus d'atac la cimera del G-20 -el grup de les principals potències més països emergents.