El cap del Govern, Mariano Rajoy, va exhibir ahir l'estabilitat política i econòmica de la legislatura gràcies als acords amb alguns partits i va considerar que tot això serveix per fer front al que considera el problema més seriós que té ara Espanya: la situació a Catalunya.

Rajoy va comparèixer en el Palau de la Moncloa per fer el seu habitual balanç abans de les vacances d'estiu i va ser l'encarregat d'anunciar la presentació del recurs davant el Tribunal Constitucional contra la reforma del Reglament del Parlament català aprovada aquesta setmana.

Una reforma que permetria aplanar el camí cap al referèndum de l'1 d'octubre, que va garantir que no se celebrarà. «No hi haurà cap referèndum l'1 d'octubre. El Govern manté la determinació de defensar la llei amb la serenitat i la mesura que li brinden els instruments de l'Estat de Dret», va assegurar.

Per a Rajoy, s'intenta imposar «a les braves» un projecte «radical i divisiu», i el Govern no ho permetrà, però això no porta a deixar de reiterar la seva disposició al diàleg.Es tracta d'un problema que reconeix que és «seriós», però al qual considera més fàcil fer front amb un país «molt més fort i recuperat en tots els aspectes» que fa uns anys.

El president del Govern va considerar que, en l'actual legislatura, Espanya ha donat mostres de responsabilitat i compromís amb l'estabilitat en haver assolit, per exemple, l'aprovació dels Pressupostos de 2017.

«És l'autèntica referència de l'estabilitat del Govern», va ressaltar abans de recordar que l'Executiu ha superat «amb absoluta tranquil·litat» una moció de censura que creu que només va servir per demostrar que no existeix una majoria alternativa a l'actual.

Rajoy va afirmar que el Govern està complint el seu compromís de diàleg i «sincera voluntat d'entesa» i va agraïr la col·laboració de partits com a Ciutadans, el PNB, Coalició Canària i Nova Canàries, per afermar l'estabilitat al costat dels seus col·ligats d'UPN, Fòrum Astúries i Partit Aragonès.«Entre tots estem demostrant que la política més útil és aquella capaç de buscar l'interès comú per sobre de tacticismes rancis i de vol curt», va afegir.

I va prosseguir: «La capacitat de pactar, de col·laborar en benefici dels ciutadans, és el millor exemple de lideratge en un moment de fragmentació política com l'actual, i pretendre enrocar-se en el bloqueig permanent, en els prejudicis sectaris o en la política d'escapar-te, no condueix més que a l'exclusió».

En contrast amb l'actitud dels partits que aposten per l'estabilitat i davant la petició de compareixença en el ple plantejada per PSOE i Podem després de la seva declaració com a testimoni en el judici del cas Gürtel, els va llançar un missatge.

«Tot l'exagerat acaba per ser irrellevant i l'ansietat és sempre mala consellera. A Espanya -va afegir- hi ha suficients problemes polítics que importen als espanyols per estar transmetent la sensació que no hi ha cap idea per aportar».

El que sí que va garantir és que mantindrà a tot moment la seva disposició a seguir col·laborant amb la Justícia. «Com vaig fer l'altre dia -va subratllar-, faré el que se'm demani».

En el terreny econòmic, va destacar el continu creixement del PIB i la intensa recuperació de l'ocupació i va considerar que, gràcies a les reformes, l'economia espanyola s'ha tornat més competitiva, flexible i resistent.

No va descartar que el creixement del PIB superi el 3 per cent aquest any i va destacar la dada coneguda ahir que Espanya va créixer el 0,9 per cent en el segon trimestre respecte als tres mesos anteriors. «Amb aquesta xifra ja podem afirmar que hem recuperat el nivell de riquesa que teníem abans de la crisi», va ressaltar.

Vint milions de treballadors

Respecte a l'ocupació, va ratificar que l'objectiu que hi hagi 20 milions de persones treballant el 2020 es pot aconseguir fins i tot abans. Per a Rajoy, creixement, ocupació i competitivitat són els elements que certifiquen la recuperació i va subratllar que aquesta senda només es pot mantenir si es reafirma el compromís amb la consolidació fiscal i amb les reformes estructurals en la línia del fet fins ara.

Sobre el seu futur a llarg termini i si té intenció de tornar a ser candidat a la Presidència del Govern, no va revelar res perquè diu no haver-s'ho plantejat.

«L'única cosa que em plantejo ara -va precisar- és seguir treballant en benefici de l'interès general dels espanyols».