El servei de Salvament de Gijón ha saltat a la palestra, però desgraciadament no per la seva eficaç tasca en la platges del municipi. Diverses imatges de les seves treballadores han circulat per les xarxes a nivell nacional i, no en pocs casos, acompanyades de missatges de mal gust. Al final, el tema ha saltat a l'escenari municipal i tant el regidor de Seguretat Ciutadana, Esteban Aparicio, com els grups polítics de l'oposició van coincidir ahir en una valoració del que ha passat: l'assumpte "s'ha extralimitat" i cal passar pàgina com més aviat millor.

En qualsevol cas, Aparicio va aclarir ahir que "les fotos que surten no s'adeqüen del tot a la uniformitat que hi ha, que no és ni una cosa molt antiga ni res que cridi el descrèdit públic", encara que va matisar que "entenc justificable" que les socorristes es trobessin en aquests moments sense el pantaló curt que tenen per posar-se sobre del banyador en moments que no estan a l'aigua. "En les imatges que han circulat, hi ha les socorristes mirant on han de mirar. Estan fetes el dia del Festival Aeri i un altre dia en què hi havia bandera vermella, i és normal que es vagin desprenent de roba si han de fer intervencions i després surten de l'aigua, no van a caminar posant-se i traient-se la roba. I els banyadors que porten són de competició, normals i corrents, no veig que sigui un problema tan gran.

A la resta de grups municipals els ha costat opinar sobre un assumpte que, entenen, no hauria de generar cap debat. El PSOE va rebutjar emetre cap valoració, però sí que va llançar una reflexió Núria Rodríguez, regidora de Xixón Sí Pot. "Ens sembla desafortunat que, de nou i en època estival, hi hagi un debat sobre la vestimenta de les dones. Ens sembla un debat impostat que fa que l'anecdòtic estigui molt per sobre del que és important, que és la professionalitat d'aquestes dones", assenyala Rodríguez, que espera que l'Ajuntament no els hagi indicat un canvi de vestimenta arran d'aquest episodi. "Si ho fes, tornaríem a castigar les dones per fer la seva feina de la millor manera possible i per haver de ser elles les guardianes de les mirades d'altres", ha sentenciat. Igualment, a IU li preocupa que el govern local hagi pogut donar instruccions a les socorristes que es tapin amb els pantalons curts, i per això preguntarà sobre l'assumpte. "El problema no és la roba que en un moment o altre porta una dona sinó la pervivència de comportaments i actituds masclistes", va valorar la regidora Ana Castaño, que afegeix que "estem davant d'unes dones que estan treballant, a les que s'ha de valorar precisament per la feina que realitzen i no per la roba que vesteixen ".

El PP no va voler posicionar-se de forma oficial, però sí va abocar la seva opinió a les xarxes seu regidor Pablo González, que va titllar l'assumpte de "falsa polèmica", encara que, això sí, va llançar una crítica a l'esquerra. "Algú creu que la seva indumentària atempta contra la dignitat de la dona? Imagino que no.

Ciutadans, per la seva banda, coincideix que "no cal canviar l'uniforme, ja que és el que s'haurà escollit per facilitar la seva tasca". El seu regidor, José Carlos Fernández Sarasola, també estima que "generar més polèmica sobre aquest tema és donar via lliure a la gent que va fer les fotos".