Milers de persones es van manifestar a Boston (EUA) a favor de «la llibertat d'expressió» després dels episodis violents succeïts el cap de setmana passat a Charlottesville (Virginia), mentre que paral·lelament es va organitzar una contraprotesta antiracista. Les dues concentracions van tenir lloc després que manifestacions de simpatitzants neonazis i grups defensors dels drets civils organitzessin una protesta similar el dissabte anterior a Virgínia, marxes que van derivar en violència i es van saldar amb la mort d'una jove de 32 anys presumptament atropellada per un neonazi.

A Boston, però, no es van registrar incidents importants, tot i que la policia va informar de 33 detencions, majoritàriament per desordre públic i agressions contra agents de seguretat. «Avui Boston ha estat pau i amor, no fanatisme i odi», va assegurar l'alcalde de la ciutat, Marty Walsh. Tot i que es temia que es produïssin enfrontaments entre uns i altres, finalment les manifestacions van resultar pacífiques.

La Coalició del Discurs Lliure de Boston, el grup que va organitzar la primera concentració, havia planejat incloure oradors amb vincles amb el nacionalisme blanc, però després dels últims esdeveniments es van distanciar d'aquesta retòrica. Des de llavors s'han allunyat públicament dels grups racistes que van incitar a la violència a Virgínia el cap de setmana passat, aconsellant als grups d'odi que no s'unissin a la seva manifestació.

«Mentre assegurem que cada individu té dret a la seva llibertat d'expressió i defensem aquest dret humà bàsic, no oferirem la nostra plataforma al racisme o al fanatisme», va explicar el grup en un comunicat. «Denunciem les polítiques de supremacia i violència, denunciem les accions, activitats i tàctiques de l'anomenat moviment antifeixista, denunciem la normalització de la violència política», van afegir.

Els organitzadors de la contramarxa, però, van al·legar que aquest tipus de defensa a ultrança de la llibertat d'expressió dona força als grups supremacistes, de manera que van sortir als carrers amb cartells en contra del Ku Klux Klan i qualsevol tipus d'ostentació racista.