Moscou va denunciar ahir com una violació del dret internacional la decisió dels serveis de seguretat dels Estats Units de registrar el consolat rus a San Francisco i l'oficina comercial de la seva Ambaixada a Washington, dues propietats diplomàtiques de Rússia que gaudeixen d'immunitat.

Tots dos edificis diplomàtics, amb un altre arrendat per Moscou a Nova York, van ser abandonats pel personal rus aquest dissabte per ordre del Govern dels EUA, en una decisió que va donar un pas més a les cada vegada més complicades relacions entre els dos països. El Ministeri d'Afers Estrangers rus va lliurar ahir una nota de protesta a l'encarregat de negocis de l'Ambaixada dels EUA a Moscou, Anthony Godfrey, en què va expressar que «el registre il·legítim de les dependències diplomàtiques de Rússia sense la presència de càrrecs oficials russos és una acció agressiva sense precedents». Segons el comunicat difós per la cancelleria russa, les autoritats nord-americanes van amenaçar fins i tot amb «esbotzar la porta» de l'oficina comercial russa a Washington si Moscou no accedeix a obrir l'edifici, que segueix sent de la seva propietat malgrat que ha hagut de tancar-lo per ordre de l'Administració dels EUA.

Moscou té por que els escorcolls, que també es duran a terme a la seu del consolat rus a San Francisco «poden ser usats pels serveis d'intel·ligència dels EUA per organitzar un acte de sabotatge antirus mitjançant la introducció il·legal d'objectes comprometedors».