El Govern colombià i la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) van emetre les ordres respectives perquè avui comenci un cessament del foc bilateral de 101 dies, el primer a 53 anys d'existència del grup rebel. La mesura és la major fita en els diàlegs de pau des que el Govern i l'ELN van començar el febrer passat a Quito i que no semblaven avançar fins l'inesperat anunci de cessament el foc i d'hostilitats anunciat el passat 4 de setembre.

«Amb el decret que acabo de signar, s'ordena al ministre de Defensa, a les Forces Militars i a la Policia un cessament al foc amb l'ELN a partir de les zero hores del diumenge primer d'octubre», va explicar el president colombià, Juan Manuel Santos, després de signar el corresponent document a la Casa de Nariño. El cessament del foc tindrà una durada de 101 dies, de manera que acabarà el 9 de gener de 2018, segons el decret.

Per a Santos, aquest cessament al foc pot ser renovat i va mostrar la seva esperança que «sigui el primer pas per aconseguir la pau amb aquest grup guerriller». «Aquest cessament al foc i d'hostilitats es fa amb un propòsit humanitari, per protegir la població civil, per defensar els seus drets i llibertats», va destacar el mandatari. Santos va recordar que aquest serà el primer cessament al foc amb l'ELN, que sí que ha fet aturades en les seves activitats criminals breus i temporals, fet pel qual va destacar que implica que «han de deixar de segrestar, de reclutar menors, de posar mines i d'atacar les infraestructures».

Aquesta setmana la petroliera estatal Ecopetrol va denunciar diversos atemptats contra l'oleoducte Caño Limón-Coveñas als departaments de Nord de Santander i Arauca.