Un avió que feia la ruta entre l'Havana i la província cubana d'Holguín, a l'est del país, es va estavellar poc després d'enlairar-se des de l'aeroport internacional José Martí, a la capital. El resultat són 107 morts i tres supervivents que es trobaven en estat crític a l'hora de tancar l'edició. L'avió accidentat és un Boeing 737 operat per la companyia estatal Cubana de Aviación i arrendat a l'aerolínia mexicana Global Air en el qual viatjaven 105 persones, entre passatge i tripulació, inclosos cinc nens. Segons el diari oficial Granma, tots estrangers.

L'aparell va caure sobre una zona agrícola coneguda com a Rancho Boyeros que envolta l'aeròdrom de la capital, molt a prop de la terminal 1. Imatges difoses pels mitjans locals mostraven una gran fumera a la zona.

En un breu missatge publicat al seu compte a la xarxa social Twitter, Cuba TV va assenyalar que «l'Hospital Universitari General Calixto García ha rebut les tres úniques dones supervivents de l'accident ocorregut a l'Havana». El director de l'hospital, Martínez Blanco, va confirmar que les tres dones havien ingressat al centre i va destacar que en el mateix existeixen totes les condicions per atendre aquesta emergència.

Així mateix, va detallar que una de les ferides està sent intervinguda, mentre que en un segon cas s'estava analitzant el seu estat clínic per prendre una decisió.

El nou president cubà, Miguel Díaz-Canel, es va traslladar immediatament a l'aeroport, acompanyat de diversos membres del seu Govern, per donar instruccions al lloc dels fets. Díaz-Canel va expressar les seves condolences a les famílies de les víctimes de l'accident. «En nom del Govern i del Partit Comunista Cubà lamentem el fet i ens sumem a les condolences de les famílies», va dir. «S'ha creat una comissió del Ministeri de Transport per investigar els fets», va anunciar el mandatari cubà, abans d'explicar que l'incendi havia estat extingit i que cap habitatge havia patit danys. «La població s'ha comportat amb molta disciplina i ha estat col·laborant», va assenyalar.

Efectius de Bombers i de la Policia Nacional Revolucionària, així com diverses ambulàncies, van treballar al lloc del sinistre. «L'avió és un garbuix de ferros i altres materials cremats. Ha caigut sobre un camp de moniatos a 200 metres de les primeres edificacions. Camions de bombers i una vintena d'ambulàncies es mouen pel lloc», va descriure un testimoni.

Accident a l'abril

L'últim accident aeri a Cuba es va produir a l'abril de l'any passat. Un bimotor AN-26 pertanyent a les Forces Armades es va estavellar a la regió occidental de l' illa del Carib, morint vuit militars.

El Boeing 737 accidentat estava llogat a la firma mexicana Global Air, fundada a Guadalajara el 1990. Amb 24 anys d'experiència en el transport aeri executiu i comercial, opera vols xàrter nacionals i internacionals a Mèxic, el Carib, Amèrica Central i Sud-amèrica. Els tripulants de la nau eren mexicans. Durant el primer semestre de l'any, Cubana de Aviación havia estat notícia per cancel·lacions de vols domèstics.