La selecció espanyola femenina de bàsquet, amb la gironina Marta Xargay al cinc inicial, es va estrenar ahir a l'Europeu de Polònia amb una victòria davant Alemanya per 79-69, en un partit sense gaire control, en el qual les alemanyes van posar velocitat i entusiasme i les espanyoles qualitat i determinació en els moments clau. L'aler gironina Marta Xargay va sortir en el cinc inicial, però no va anotar cap punt.

Un parcial de 7-0 en els primers dos minuts de partit, després d'una arrencada elèctrica de la selecció espanyola, va situar l'equip espanyol en el camí adequat per sumar la primera victòria de l'Europeu, gràcies a l'excel·lent aportació d'Anna Montañana.

Alemanya va practicar un joc ràpid, agressiu i sense gaire control i Espanya, que sempre va portar la iniciativa al marcador, tampoc va fer gaire per dominar el ritme del xoc. La irrupció d'Amaya Valdemoro i dos triples de la capitana van servir per consolidar l'avantatge, 21-12, al final del primer quart. En el segon període, les germàniques van començar amb un 0-4, però Espanya, amb Elisa Aguilar al comandament de les operacions, va controlar la situació, obtenint avantatges que van arribar a ser de catorze punts (39-25, minut 19) i que al descans es van quedar en dotze punts, 39-27.

Alemanya va seguir amb un joc molt vertical, arriscat i gairebé sense elaboració, del qual van encomanar una selecció espanyola que, així, perdia part del seu avantatge per la seva major qualitat. L'intercanvi de cistelles i errors va ser la tònica habitual d'un tercer quart en el qual les alemanyes van arribar a acostar-se fins a un 43-39 en el minut 25. En aquest instant, l'equip espanyol va reaccionar immediatament i va aconseguir un parcial de 7-0 que va tornar la tranquil·litat a la pista a les jugadores. Amb Sancho Lyttle ben controlada i el ritme desenfrenat per bandera, la selecció va tirar mà de la seva qualitat i experiència per portar el marcador en franquícia i assegurar-se així la primera victòria del campionat. Després del 58-49 del final del tercer quart, Espanya va seguir sense ajustar la defensa i sense marxar definitivament, cosa que va aprofitar Alemanya per acostar-se a quatre punts, 66-62 a falta de poc més de cinc minuts pel final. José Ignacio Hernández, el seleccionador, no va voler riscos i va posar en pista tota l'experiència i qualitat de la selecció, és a dir, Lyttle, Valdemoro, Aguilar, Montañana i Torrens, per assegurar la victòria. Avui Espanya jugarà contra Montenegro el seu segon partit de l'Europeu (12.30, MarcaTV).