Medalla d'or en triatló en els Jocs Olímpics de Pequín el 2008, l'alemany Jan Frodeno i la seva dona, l'australiana i també campiona olímpica en triatló Emma Snowsill, es van establir a Girona. Frodeno tenia al cap passar-se al triatló de llarga distància (Ironman) i, aconsellat pel triatleta manresà Xavi Llobet, va decidir canviar París per Girona com a nou escenari dels seus entrenaments. «Amb la meva dona vam explorar tot Europa per trobar el lloc perfecte. No és fàcil trobar una ciutat per córrer, fer ciclisme, natació... I vam veure que a Girona tenia de tot, amb moltes rutes per anar-se a entrenar...», explicava fa uns mesos Jan Frodeno que ha acabat trobant a la ciutat el lloc perfecte per entrenar-se: nedar al GEiEG, córrer per les Vies Verdes, anar amb bicicleta per les mateixes carreteres que fan servir els nombrosos professionals que viuen a la ciutat, recuperar-se a Sportcat... «Per a mi l'esport no és un passatemps, és una manera de viure, una identitat i aquí a Girona he trobat la meva», deia Frodeno aquest passat juliol en el transcurs d'un homenatge que li va fer l'Ajuntament de Girona pel seu títol de campió d'Europa de triatló de llarga distància que, segurament, ara s'haurà de tornar a repetir després que, aquest cap de setmana, hagi guanyat a Kona el mític Ironman de Hawaii, fet que l´ha convertit el primer triatleta de la història a ser campió olímpic i campió del món de llarga distància. Una autèntica llegenda del triatló que ha triat Girona per viure.

Jan Frodeno arribava a Kona amb l'etiqueta de favorit penjada a l'esquena. La seva evolució d'ençà que es prepara a Girona per fer el salt del triatló olímpic al de llarga distància és senzillament espectacular. Ara fa un any, a Kona 2014, en la que era la seva primera participació a l'Ironman de Hawaii, «Frodo» ja va acabar en la segona posició només per darrere del seu compatriota Sebastian Kienle i aquest cop no ha fallat. El seu rendiment en aquest 2015 feia presagiar que Jan Frodeno era el millor: campió d'Europa de llarga distància a Frankfurt el juliol i campió del món de 70.3 (mig ironman) a l'agost a la localitat austríaca de Zell am See.

Amb aquest bagatge arribava Frodeno a Kona on, des d'un principi, l'alemany va deixar clar que volia la victòria. En el primer segment, de 3,8 quilòmetres de natació, Frodeno ja es va deixar veure entre els primers tot i que va ser McNiece el que concloure primer, amb una mica menys de 51 minuts. Un cop sobre la bici, Frodeno va intentar marxar de sortida, però primer el seu compatriota Kienle (guanyador de l'any passat) i després els nord-americans Tim O´Donnel i Ben Hoffman van aconseguir que l'alemany no marxés en solitari fins ben bé al final dels 180 quilòmetres. En el segon canvi, Jan Frodeno va baixar de la bicicleta amb mig minut sobre O´Donnel i 40 segons respecte a Kienle. En el tram de cursa a peu, 42,2 quilòmetres (una marató), Frodeno ha acabat demostrant el seu domini amb diferències de tres i quatre minuts mentre que rivals com Kienle s'anaven enfonsant. Al final, «Frodissimo» va guanyar amb un temps de vuit hores, catorze minuts i dinou segons per fer història en el món del triatló i convertir-se en el primer a guanyar l'or olímpic i el mundial de llarga distància. Per darrere seu l'alemany Andreas Raelert va remuntar fins a acabar en la segona posició mentre que Tim O'Donnel va completar el podi. Sebastian Kienle va passar de la primera posició del 2014 a la novena d'aquest any.

Més enllà d´aquests primers llocs, l´estrena del gironí David Roselló a Kona va acabar amb una notable vintena posició final en el seu grup d´edat (30 a 34 anys). Roselló va córrer a Hawaii el segon Ironman de la seva vida després del passat mes de maig a Lanzarote quan va aconseguir la classificació per aquest mundial de triatló de llarga distància. El gironí és dissenyador de professió i compagina els entrenaments amb la seva vida laboral.