Esther Guerrero té la marca mínima per a les dues grans cites esportives d'aquest estiu, el Campionat d'Europa absolut d'Amsterdam i els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, però el sistema de classificació que imposa la Federació Espanyola fa que la mínima no sempre es transformi en un bitllet assegurat. Els responsables federatius volen que els atletes demostrin el seu bon moment de forma poc abans dels campionats i, per això, marcaven el míting d'aquest dimecres a Madrid com el moment clau per decidir l'equip i els Campionats d'Espanya absoluts, 23 i 24 de juliol a Gijón, com el tall decisiu per anar als Jocs.

I a la millor especialista espanyola de l'actualitat en 800 metres, la banyolina Esther Guerrero, se li demanava quedar per davant de totes les seves rivals espanyoles a Madrid per rubricar una plaça que ja es tenia més que guanyada després d'haver corregut amb 2:01.61 a final de maig a Bèlgica i amb 2:01.43 (igualant la seva millor marca de sempre) una setmana després a Huelva. I, dimecres a la nit, Esther Guerrero no només va ser la millor espanyola en el Míting Internacional de Madrid sinó que va ser cinquena amb un temps de 2:01.20. Marca personal, rècord català (el tenia Natàlia Rodríguez des de l'any 2001) i vuitè millor registre espanyol de tots els temps en uns 800 metres femení (la plusmarca pertany a Maite Zuñiga des de fa gairebé dues dècades amb 1:57.45)

«Madrid sembla que em porta sort... Ja tinc el rècord de Catalunya i la meva plaça per a l'Europeu d'Amsterdam. Que diferent és tot quan et trobes bé i gaudeixes», escrivia Esther Guerrero a les xarxes socials unes hores més tard de la seva bona actuació a Madrid. Ara, abans de competir a Amsterdam (6-10 de juliol), Guerrero correrà el míting de Barcelona dijous de la setmana vinent (30 de juny).

A Madrid, Guerrero va quedar netament per davant de la resta d'atletes espanyoles, perquè Laura Valdés va ser onzena amb 2:06.22 i Khadija Rahmouni dotzena amb 2:09.27. Per davant, la victòria va ser per a la cubana Rosmary Almanza (2:00.22) mentre que dues europees, la ucraïnesa Lupu i la islandesa Hinriksdottir, van ser segona i tercera també baixant de 2:01.