Havaneres cantades per una veu femenina. Aquest és l'element distintiu de Cubacant, que compta amb tres integrants: Neus Mar, Càstor Pérez i Enric Canada, que van començar a caminar junts ara fa un any, el 5 de setembre de 2008, en una actuació al Far de Sant Sebastià de Llafranc.

La idea va sorgir en saber que al segle XIX a Cuba les havaneres les cantaven les dones, al contrari del que ha estat la tradició aquí. "En Càstor, que coneix molt Cuba i el món de les havaneres, em va explicar que al segle XIX les havaneres a Cuba les cantaven les dones. Van ser els catalans que van tornar de l'illa els que van importar les havaneres i van fer que aquí les interpretessin els homes, ja que es tancaven a cantar-les a les tavernes i allà no hi anaven les dones. Cubacant va sorgir per aquesta idea, "volíem explicar que les dones cantaven havaneres", explica Neus Mar.

La cantant va ser la impulsora del grup: "La idea de fer el grup va ser meva. Jo tenia ganes de cantar, li vaig dir al Càstor i vam muntar el grup", recorda Mar. "Tot va començar el 1995, quan vaig veure la Maria Salgado cantant a la plaça Nova de Palafrugell i jo vaig pensar que a mi també m'agradaria fer-ho. Després ja vaig conèixer el Càstor, que em va explicar que abans les havaneres les cantaven les dones i vam decidir fer el grup", afegeix Mar.

L'espectacle que ofereix Cubacant no és una simple cantada d'havaneres, sinó que incorpora diversos elements i lectures que permeten introduir-se en l'origen i el present del món de les havaneres. Fins i tot juguen amb la simbologia. "En el nostre espectacle, la guitarra que toca Càstor Pérez representa l'element dels colonitzadors i la percussió que fa sonar l'Enric Canada és l'aire caribeny i de Cuba", explica Mar.

L'actuació compta amb dues parts diferenciades: a la primera es canten havaneres anònimes del segle XIX, mentre que a la segona part es fan havaneres d'autor del segle XX.

Hi ha havanera lírica, de la Vieja Tropa de l'Havana, i després també interpreten gèneres coetanis de l'havanera, com ara algun bolero, per exemple. "Tot això ho presento jo com si fos un quadern de viatge. I entre cançó i cançó explico les característiques dels autors i de les havaneres. Una mica d'història. Sempre el que explico té alguna relació amb el tema que tocarem a continuació", comenta Mar.

La cantant, a més, apareix amb una maleta a l'escenari, d'on va treient elements relacionats amb les cançons, com ara mocadors o d'altres accessoris que acaben de donar força a la interpretació. Com a complement, també tenen una part audiovisual, en què es passen imatges de Cuba i de compositors coneguts.

Bona acollida

Fins ara, les actuacions estan tenint molt bona acollida. "La gent queda molt gratament sorpresa. Crec que la veu de dona li dóna un toc molt emotiu. La veritat és que la gent està responent molt bé", explica Mar.

Tota la part d'investigació l'ha fet Càstor Pérez, que ja ha viatjat més de 15 vegades a Cuba. Sempre hi va per buscar partitures noves i saber més coses sobre l'origen de l'havanera. "Tot el que dic a l'actuació està mirat i contrastat per ell", comenta Mar. "És un projecte molt innovador. S'ha de veure, després agradarà més o menys, però crec que s'ha de veure", afegeix.

Després d'aquest primer any de vida, en què han anat fent diverses actuacions per Catalunya, el proper 21 d'agost a les deu del vespre el grup presentarà el seu primer disc Cubacant, l'essència de l'havanera al Teatre Municipal de Palafrugell. Les entrades es podran comprar per telentrada o al mateix teatre. A més, aquells que ho desitgin els podran veure avui a les set de la tarda als Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar.