La plaça dels Dies Feiners de Blanes es va tornar a vestir ahir de gala per acollir el pregó de la Festa Major. El discurs que va donar per començada la festa de Blanes va anar a càrrec de Josep Alum i Vilabella.

El metge -director del grup de teatre El Mirall i també col·laborador de Diari de Girona- va fer un pregó en el qual es va mostrar agraït al nou alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), per haver-lo convidat a ser el pregoner de la Festa Major de 2011. "La invitació per pregonar les festes d'enguany significa d'alguna manera un reconeixement vers la perseverança en les activitats culturals que he desenvolupat", va dir Alum.

Centenars de persones es van reunir a la plaça dels Dies Feiners per escoltar el pregó i, fins i tot, hi va haver gent que el va escoltar de peu. El primer en agafar la paraula va ser l'alcalde Josep Marigó, qui va donar la benvinguda als ciutadans de Blanes i va presentar al pregoner. Alum va destacar el seu arrelament amb la població de Blanes. "M'estimo aquest poble. Però, sobretot, m'hi sento arrelat", va confessar.

Alum va recordar en el pregó moments de la seva infantesa al carrer La Riera, també anomenat rambla Joaquim Ruyra. "La Riera, llavors sense cobrir, es va convertir en el meu lloc habitual de jocs i d'esbarjo", va explicar. "La Riera va ser també més d'una vegada una font d'ensurts. D'aquells que triguen a oblidar-se. Com quan es desbordava i ens obligava a evacuar les o tres o quatre vaques que teníem".

Alum tampoc es va oblidar d'explicar moments de la seva etapa escolar: "Els Padres van ser, també i sobretot, un reguitzell de joves professors sense sotana: en Rafel Martí, en Josep Guilain, en Xavier Oms, etc. Uns professors que ens varen obrir els ulls a la curiositat i al raonament, trencant motllos, i fent-nos veure que hi havia altres formes de transmetre coneixement, més enllà del Copiarás cien veces i el No hablaré en clase".

Les dues grans aficions d'Alum són els bolets i el teatre. Dos mons que per ell tenen un element en comú: la mentida. "Actors i directors intentem, a cada espectacle, enganyar els espectadors (...) i els boletaires som mentiders, sobretot quan algú ens pregunta pel lloc on hem fet la trobada", va comentar.

Respecte del teatre, un dels aspectes que més vincula Alum amb Blanes, va recordar el pregoner, és que "les primeres obres de teatre les vaig veure a l'Esbarjo. Els Pastorets d'en Pere Puig i Llensa, comèdies com "Quina vista tens Quimet" i "Jo seré el seu gendre" o melodrames com "Berlín, plaça Alter" varen constituir els primers biberons en nodrir la meva afició teatral.

Alum va voler aprofitar l'ocasió per donar un missatge a la població abans d'acabar el pregó: "m'agradaria que els blanencs del present i sobretot els del futur fóssim, a més i abans que tolerants, un poble obert i generosament acollidor i solidari".

Un cop acabat el pregó, la plaça dels Dies Feiners va ser l'escenari de l'actuació del "Showman" Niko Costello.

Primera nit de focs d'artifici

Com és tradicional, la primera nit de Festa Major també va estar protagonitzada pels focs d'artifici, que es van celebrar a dos quarts d'onze de la nit. Unes 200.000 persones es van reunir prop de Sa Palomera per disfrutar de la primera de les sis nits de focs d'artifici de Blanes i s'espera que més d'un milió de persones visitin la localitat durants els dies de focs, segons dades facilitades per l'Ajuntament. L'empresa pirotècnica Europla de València va ser l'encarregada d'inaugurar la 41ena edició del prestigiós Concurs de Focs d'Artifici de la Costa Brava.

L'empresa valenciana va tenir l'honor de dissenyar el primer castell de focs perquè va guanyar el primer premi del concurs de ?l'any passat. Precisament, l'espectacle de focs d'artifici que Europla va llançar l'any passat des de la Roca de Sa Palomera va causar tant d'impacte sonor que, per primera vegada en 40 anys d'història, els vidres de cinc edificis propers a Sa Palomera van quedar destrossats.

Per aquest any, però, l'Ajuntament de Blanes i Protecció Civil de Blanes van contactar amb l'empresa per evitar que es tornessin a repetir els desperfectes.

Un cop acabats els focs, a dos quarts de dotze de la nit, es va celebrar el Correaigua, una activitat recuperada pel nou equip de Govern municipal. Ahir també va ser la primera nit de Barrakes, amb l'actuació dels grups Foreign Beggars, Irrevencias i Ferran.