Davant l'augment d'imprudències associades a les autofotos o selfies -una pràctica que es dispara durant les vacances i que cada vegada es cobra més víctimes per l'exposició a accions arriscades dels retratats-, l'organització Pantallas Amigas ha alertat d'una sèrie de situacions totalment desaconsellables per a les autofotos.

Aquesta organització sense ànim de lucre que vetlla pel bon ús de la tecnologia -especialment entre nens i adolescents- adverteix que les imprudències per fer-se una selfie estan causant més successos dels que ningú podria imaginar. Fins i tot ha sorgit un nou i macabre terme:?el «selficidi».

Dos factors omplen de risc aquesta activitat: d'una banda, la completa pèrdua d'atenció respecte a l'entorn, ja que la gent se centra en la pantalla per fer-se la foto, i per altra, l'exposició a accions inusuals o extremes, que en ocasions s'agreugen amb l'ús del pal de selfie.

Pantallas Amigas també adverteix de les polèmiques situacions que provoca l'escassa sensibilitat de molts a l'hora de fer-se una selfie: al costat de cadàvers, en accidents de trànsit o amb animals morts, entre altres. A més, una de les modes actuals més qüestionables està portant a molts joves a fotografiar-se amb persones sense llar.

Evitar riscos innecessaris

Per tal d'evitar riscos innecessaris, Pantallas Amigas insta a no fer-se una selfie en les següents situacions: prop d'animals salvatges o espècies que puguin atacar-nos; en zones de trànsit de trens i automòbils o en circuits de carreres. Tampoc mentre s'utilitzin objectes perillosos que requereixin extremar precaucions; ni quan es condueixi un vehicle de motor (bicicleta, patinet, etc); ni en barrancs, precipicis o llocs amb risc de caigudai; ni durant tempestes elèctriques, especialment si s'utilitza un pal de selfie metàl·lic.

Així mateix, s'insta a evitar l'autoretrat quan s'estigui en moviment en una atracció de fira; en situacions violentes i arriscades (baralles, tumults, incendis); mentre es practiquen activitats o esports d'alt risc i quan s'envaeixi la intimitat i privacitat aliena.