Fill d´un instructor de vol i d´una metgessa aeronàutica, Carles Manich va aprendre a pilotar abans que a conduir. Avui, juntament amb el seu pare, que també es diu Carles Manich, i l´expilot militar Andreu Liventsev, donen ales al somni de molta gent: convertir-se en pilot per un dia.

I és que en ple Parc Natural del Montgrí, el més complicat resulta fàcil. A bord d´un ultralleuger Tecnam P92-S, instruccions bàsiques a l´inici i només un únic requisit: gaudir d´una experiència de sensacions sobrevolant l´Empordà i els emplaçaments més paradisíacs de la Costa Brava: de les Illes Medes a Palamós, passant per Sa Riera, Sa Tuna, Aiguablava, Tamariu, Llafranc, Calella de Palafrugell, i planejant per les poblacions interiors -com Pals o Peratallada- perquè els aspirants a pilot puguin gaudir d´una perspectiva a vol d´ocell.

«Penjats del cel». I a partir d´aquí, la resta és intuïció. Tot i que l´instructor efectua l´enlairament i l´aterratge, un cop navegant per l´aire el control canvia de mans. L´ultralleuger ofereix al pilot una conducció lleugera i lliure, a través d´on té la possibilitat d´explorar la sensació de pilotar un avió a una alçada màxima de 1000 peus (300 metres).

La més antiga d´Espanya

El Parc Natural del Montgrí és, des de la fundació de l´Escola de Vol l´any 1983, escenari d´aquelles experiències que només es viuen una vegada a la vida. Dos ultralleugers Tecnam P92-S són ara el llegat d´un projecte que va aterrar a Torroella de Montgrí de la mà de Manich, un economista que des dels 15 anys va sentir autèntica passió per volar.

Els seus primers passos van ser en avions sense motor, i més tard va constituir Fly Costa Brava-Aeroclub Empordà, que esdevindria la primera escola de vol especialitzada en ultralleugers d´Espanya autoritzada per l´Aviació Civil. Des de la seva fundació, l´escola ha format més de 1.500 alumnes, dels quals avui, 1.000 són pilots titulats.

Es tracta d´un negoci familiar que va començar la seva activitat amb ultralleugers fabricats de tela i tubs d´alumini, però que ràpidament es van anar adaptant a les noves tendències amb models més segurs, silenciosos i respectuosos amb el medi ambient, conscients que es troben en ple Parc Natural del Montgrí.

Cursos a mida

L´experiència de convertir-se en pilot per un dia forma part del curs d´iniciació, una sessió de tres hores de vol acompanyat d´un instructor titulat, que té per objectiu d´ensenyar els coneixements bàsics per a pilotar un avió ultralleuger d´última generació. El centre també ofereix un curs de maniobres de seguretat, en el que es proporcionen nocions per a millorar la tècnica a través d´un curs pràctic amb maniobres, enlairaments i aterratges.

El curs pretén posar a prova el pilot en el comandament en «situacions límit». Paral·lelament, Fly Costa Brava també ofereix un curs de perfeccionament destinat a pilots retirats -sobretot d´aerolínies comercials- que volen tornar a gaudir del vol i recuperar les sensacions que els van fer decantar per aquesta opció de vida.