A Mundo presenta un fado no tradicional, sinó contemporani, obert al món. Quins estils musicals l'han influït?

El disc es diu Mundo perquè és una invitació per poder entendre'm una mica més, conèixer el meu món musical, allò en què m'he convertit quinze anys després de gravar el primer disc. Hi ha influències del tango, morna i, òbviament, el flamenc.

Casa bé el fado amb altres tendències musicals?

Pot haver-hi altres influències musicals, però sempre hi haurà fado en la meva manera de cantar. El fado es respira, és com un tatuatge que es registra a la pell, en l'ànima. I sé que sempre serà així.

La preocupen les crítiques dels puristes?

No. Des del principi, els meus registres reflecteixen el que sóc. Amb els anys, estava arribant a una maduresa que va continuar apareixent a la cantonada, tant a l'escenari com en el disc. Si això no passés, seria millor deixar de cantar, perquè estaria seca i buida, sense res a aportar. Tot deixaria de tenir sentit.

En el nou disc, interpreta clàssics d'Amália Rodrigues. Se sent la seva hereva?

Amália Rodrigues és única. És un honor ser comparada amb ella, per tot el que significa, però ningú és ni serà mai com ella.

Va trigar cinc anys a publicar Mundo perquè estava dedicada al seu fill. La maternitat ha canviat la seva percepció de la música?

La maternitat va canviar la meva forma de veure la vida, la manera d'estimar. Avui sóc una persona diferent. És impossible no ser-ho, i segurament això es reflecteix en la meva música.

Quin és el tema més especial del disc?

M'agraden tots els temes que vaig escollir per estar al disc, tot i que malauradament també n'hi va haver molts de bons que es van quedar fora. Per sort, però, els he entregat a altres veus que els donaran vida. Com sempre, quan faig el procés d'elaboració d'un disc, no tinc temes preferits. Tots són especials a la seva manera.

Hi ha algun músic espanyol amb qui li faria il·lusió col·laborar i encara no ho hagi fet?

A Espanya hi ha artistes increïbles, com nombrar-los a tots? Però bé, Alejandro Sanz, per exempe, seria un honor!

Ja ha actuat anteriorment al Festival de la Porta Ferrada. Quins records en té?

L'olor del mar.

Què poden esperar els espectadors d'aquest any?

Els concerts d'Espanya seran molt especials. El concert de Porta Ferrada estarà molt basat en l'últim disc, Mundo, però passant també per temes que recuperaré de discos anteriors.

És, probablement, la cantant portuguesa més internacional. Li suposa una pressió especial?

No és una pressió, sinó un honor pel reconeixement i una alegria veure disfrutar el públic de la meva música arreu del món.

Vostè ha confessat que sap el que és ser refugiada, perquè també ho va ser. Què li sembla la resposta que està donant Europa a aquesta crisi?

És un tema molt difícil de jutjar. Són persones sense cap esperança de vida als seus països d'origen.