"L'art és a tot arreu, a la cuina o a la música, l'important és que sigui bo", bromejaven ?diumenge al vespre el cuiner Jordi Jacas i el cantaor Duquende a l'Escala. El xef d'El Molí i el cantaor eren dos dels tres protagonistes del Gastroflamenc, la darrera nit del Gastromusical de l'Escala, una proposta que vol condensar l'esperit d'aquells tablaos flamencs de la Costa Brava dels 60 amb una vetllada dedicada a la gastronomia i la música andalusa.

"El que importa és que sigui bo i autèntic, que no tingui additius! El que a la cuina s'anomena el producte" afegia, entre bromes, el guitarrista Chicuelo, el tercer en discòrdia, per introduir el seu concert al festival escalenc.

La nit havia començat una estona abans amb un sopar a l'andalusa a l'era d'El Molí i si alguna cosa hi va brillar va ser precisament "el producte", que diuen els xefs: l'espectacular embotit ibèric d'Extremo Puro, els millors formatges del sud, les anxoves de l'Escala o la tonyina vermella d'almadrava a la graella.

Servit com un bufet, els assistents podien saltar de taula en taula per degustar paella, paperines de pescaíto frito fet al moment, broquetes de peix adobat i secret d'ibèric, tortitas de camarones o unes originals piruletes de rebujito, a més de refrescar la gola amb gaspatxo, ajoblanco o sangria.

Ja amb la panxa plena de sabors andalusos, la festa flamenca es va traslladar al menjador. Només amb l'essència, com havia promès Chicuelo, el guitarrista va encetar el concert en solitari amb una granaína, abans que Duquende aparegués per l'escenari.

Entre tarantas i tangos

Tarantas, soleás, alegrías, tangos i seguidillas van deixar muts els assistents, que les escoltaven amb un silenci devot i respectuós, només trencat per les ovacions que enllaçaven els diferents pals flamencs.

Amb la mateixa atenció van sentir Lo bueno y lo malo, amb lletra de Ray Loriga, i les bulerías amb què van tancar una nit en què el duende va pujar en un tablao a l'Escala després d'haver tastat un sopar d'aquells "de producte".