En el centenari del naixement del músic cassanenc Pere Mercader i ­Terradas s´ha editat un Cd commemoratiu i per difondre la seva música.

Aquest són els comentaris dels Amics de la Sardana de Cassà de la Selva:

«Nat a la nostra vila el 30 d'agost de 1916, era fill de Pere Mercader i Andreu, un dels fundadors de La Selvatana. Els seus mestres foren el seu pare i Mn. Gabriel Garcia. Assistí a les classes de violí que feia el músic de La Selvatana Enric Abella, però no li agradava l'instrument.

S'estimava més el piano i, certament, per a aquest, demostrà grans aptituds que el portaren a ingressar a l´escola Marshall, de Barcelona. L'antic company del seu pare, en Ramon Serrat, li féu classe de composició a l'escola de música de Terrassa, d'on era director.

Tenia concedida una beca per anar a París a ampliar estudis quan esclatà la Guerra Civil. Acabada la lluita li correspongué anar al servei militar a Tetuan i també a causa de la contesa, no rebé el diploma acreditatiu dels estudis cursats fins a l´any 1948.

En rebre el diploma tornà a la música. Va ser el fundador i director de l´escola de música de Sant Feliu de Guíxols, filial del conservatori de Música del Liceu de Barcelona (càrrec que conservaria fins a la mort, el 1971).

Fou l´ànima del conjunt de cambra format a Cassà i mestre de la majoria d'instrumentistes que han donat a Cassà aquesta fama de poble musical per excel·lència.

Com a compositor, Pere Mercader i Terrades ens ha deixat obres per a gran orquestra (l'únic cassanenc amb aquesta faceta); música de ball i, naturalment, sardanes, en nombre d'unes cent aproximadament. Entre els seus millors títols hi ha algunes de les peces que trobem en aquest CD, gravat per La Selvatana.

Malgrat els esforços que feia per reprimir la seva tècnica, compongué sardanes d'una instrumentació riquíssima, la qual cosa fa que no mereix gaire el favor d'alguna cobla donada a allò més fàcil.

El 24 de desembre de 1971, Pere Mercader i Tarradas ens deixava per sempre -deixant l'esposa, la Consol i una filla, la Maria Eugènia- als 55 anys d'edat, precisament l'edat de fer les més grans coses. Tots els seus projectes: uns «estudi» per fomentar l´ensenyament de la música a les escoles; les composicions musicals que projectava, entre elles una sardana que restà inacabada... Tot quedà estroncat per la seva prematura mort.

El 21 de desembre de 1984, se li va retre un homenatge pòstum en el transcurs d'un concert en què actuà l'Escolania de Montserrat. El seu deixeble, Francesc Camps, va interpretar al piano algunes de les composicions d'aquest cassanenc que, si bé no fou mai de cap cobla, va portar sempre amb ell un gran amor a la nostra música més representativa».

Diumenge en un concert a Cassà , a cura de la cobla Selvatana, s´interpretaran les sardanes que han estat enregistrades i que són:

1.- El primer plor 2.- Inquieta 3.- Briosa 4.- Cançó del matí 5.- Eixerida 6.- La nina vella 7.- Juguesca 8.- Guspirejant 9.- Espontània 10.- Entre pins.

Olot

Dos fets sardanístics esdevindran els propers dies, a la ciutat d´Olot

? Cada any, en fa 28, prop de la diada de Santa Cecília, es desenvolupa a Olot una audició de sardanes amb uns característiques especials, es tracta de la formació d´una cobla, improvisada, entre els components de la cobla local, La Principal d´Olot, i altres músics de la comarca que toquen en altres formacions, arribant a reunir una trentena d´instrumentistes, que oferiran llur música demà dissabte dia 3, a les 8 del vespre, a la Sala Torín de la ciutat d´Olot.

Per al diumenge, dia 4, està previst un concert, al Casal Marià, amb l´actuació de la cobla Costa Brava. És el concert que subvencionat per la Diputació ve realitzant aquesta cobla a diverses poblacions de les nostres comarques. La cobla Costa Brava compleix, enguany, els seus 60 anys d´existència, de qui el títol del concert: La veu de la cobla, 60 anys. És un espectacle on la música, la dansa i la veu s´entrellacen per recrear una part de la nostra cultura i de la nostra identitat.

Capital de la

Sardana 2018

Montblanc assumirà els honors de l´any vinent 2018

? El Teatre l´Amistat de Mollerussa (Pla d´Urgell), s´ha efectuat el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018 en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 i de la presentació del programa de Figueres com a Capital de la Sardana 2017. La Capitalitat sardanista de Montblanc començarà el mes de març del 2018 i finalitzarà el març de 2019.

L´alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha declarat que «prenem la Capital de la Sardana 2018 com un repte».

Pel que fa a la presentació de Figueres com a Capital de la Sardana 2017, l´alcaldessa Marta Felip ha desvelat les activitats principals de la ciutat empordanesa. Així es tracta d´un projecte basat en la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc, i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. La celebració servirà per reivindicar la vida i obra d'un músic clau per a la ciutat i, alhora, recuperar la història d'una cultura popular que per a la societat del segle XIX va contribuir en l'avenç i el progrés de la Catalunya contemporània. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que hi haurà activitats a Andalusia, Catalunya Nord i Romania.

44è. Concurs de

colles improvisades

Un concurs de colles sardanistes és el lloc on aquestes es troben per competir entre elles i demostrar així la tècnica i perfecció assolida

? En els concursos, les colles sardanistes, ballen la sardana procurant aconseguir la màxima interpretació coreogràfica, estètica i de precisió, entre la interpretació musical i els seus passos de dansa.

Malgrat de Mar, des de fa 44 anys organitza un concurs exclusiu de colles improvisades, els dansaires vesteixen normal de carrer, ( les colles de competició van uniformades, segons llurs gustos) i miren de ballar al màxim de bé possible. Aquest concurs es celebrarà el proper dijous dia 8 a la tarda. L´organització ha previst que hi hagi obsequis per totes les colles participants.