Els països europeus van començar ahir a definir les activitats de l'Agència Espacial Europea (ESA) en els propers anys, que inclouen la segona fase de la missió a Mart i la possibilitat de desviar de la seva trajectòria a asteroides perillosos, a més d'un compromís econòmic reforçat d'Espanya. El ministre espanyol d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va presidir el consell ministerial de l'ESA, que se celebra cada dos o tres anys i la pròxima reunió tindrà lloc a finals de 2019 a Espanya, tal com correspon a la presidència.

Acompanyat per la secretària general d'Indústria i Pime, Begoña Cristeto, el ministre va explicar que el Govern comprometrà 600 milions d'euros addicionals per a diferents programes de l'ESA en els propers anys, de manera que la contribució espanyola per al període 2017-2024 ascendirà a 1.512,3 milions. A més augmentarà a partir del 2018 en 50 milions d'euros, fins a una mica més de 200 milions, la contribució anual d'Espanya, va dir.

Entre molts projectes, l'Agència vol fomentar els satèl·lits «lleugers» -per sota de 500 quilograms a través de les llançadores Arine 6 i Vega / Vega-C, desenvolupar un sistema de transport «reutilitzable» per dotar Europa d'una capacitat independent d'accedir i tornar regularment des de l'òrbita baixa o finançar la participació europea en el projecte Lluna 27.