Una nova tècnica de congelació d'embrions d'equins ha permès el naixement del primer cavall d'Espanya amb aquest mètode, que podria aplicar-se amb èxit també en altres espècies, especialment en aquelles en vies d'extinció, com el linx ibèric. L'empresa de biotecnologia Embryotools ha desenvolupat aquesta nova tecnologia que permet la criopreservació d'embrions equins de gran mida, el primer resultat de la qual ha estat un poltre que va néixer el mes d'octubre passat en una granja catalana i que es troba en perfecte estat de salut.

L'equip d'embriòlegs d'Embryotools ha desenvolupat aquesta innovadora tècnica que permet la congelació d'embrions de gran mida -de 6 o 7 dies des de la fecundació- amb taxes d'èxit fins i tot superiors a les descrites amb embrions de mida reduïda. Segons ha informat l'empresa, el nou mètode permet conèixer característiques genètiques de l'embrió, com el sexe, abans que sigui descongelat i posteriorment transferit.

Característiques genètiques

«És una tècnica extraordinària, perquè a la vegada que permet augmentar les taxes d'èxit de la criopreservació d'embrions molt desenvolupats, s'aprofita el líquid de la cavitat embrionària per conèixer característiques genètiques dels embrions», detalla en un comunicat la doctora Gloria Calderón, cofundadora d'Embryotools i una de les primeres embriòlogues d'Espanya. El doctor Guillem Formiguera, veterinari i director tècnic de l'empresa CREA Veterinaris de Taradell (Osona), ha explicat que «l'embrió es va generar a la finca de l'empresa CREA Veterinaris de Taradell (Osona) mitjançant la inseminació d'una euga campiona de doma clàssica».