L'actriu i escriptora Montserrat Julió (Mataró) ha mort als 87 anys, segons va informar ahir la Fundació AISGE, que recorda que l'artista va ser «una de les grans veus catalanes de l'exili» i intèrpret de més de 50 pel·lícules, entre elles Las truchas o El puente. La Fundació va explicar en una nota que l'actriu va morir dijous passat, dia 26, a Madrid, on residia amb la també artista barcelonina Carla Cristi.

Julió va viure fins als 10 anys al seu poble natal però al finalitzar la Guerra Civil la seva família va fugir a França: «Vam tirar el cotxe per un barranc. No portàvem maletes i vam creuar els Pirineus nevats amb roba de diumenge. Les dones vam anar a refugis, però els homes van acabar en un camp de concentració», recordava en el seu llibre Mi buena estrella (2013).

El llavors cònsol de Xile a França, el poeta Pablo Neruda, va noliejar el vaixell Winnipeg per a l'evacuació d'uns 2.000 refugiats cap al seu país, i allà es va embarcar amb part de la seva família. Julió va tornar a Espanya el 1956 i va començar a fer teatre a Catalunya, després vindrien fins a 50 pel·lícules, una d'elles La tía Tula, de Miguel Picazo. En els 60 va fer Zampo y yo, la pel·lícula en què es va estrenar una joveníssima Ana Belén descoberta per Luis Lucia, i en la dècada següent La novia ensangrentada, de Vicente Aranda.

Al llarg d'aquesta etapa va actuar diverses vegades per a Roberto Bodega i al costat de José Sacristán o Alfredo Landa i la seva última intervenció en el cinema va ser el 1987 en la producció Los supercamorristas, rodada a Barcelona amb Jackie Chan al capdavant de l'elenc.