La salut ambiental serà necessària per a garantir la salut humana en el futur, per la qual cosa cal començar a parlar de «salut planetària», segons l'epidemiòleg, acadèmic i directiu de la revista britànica The Lancet, sir Andrew Haines, que aquesta setmana va participar a Barcelona en un acte de l'Institut de Salut Global.

Durant la seva conferència, Haines va destacar que moltes de les transformacions dràstiques que s'han produït en el món han estat conseqüència de l'activitat humana i de l'era antropocèntrica, que basa el desenvolupament humà en indicadors únicament econòmics en detriment del medi ambient.

El professor Haines va defensar que «si seguim vivint com ho fa un americà mitjà, necessitarem cinc planetes com el nostre i si ho fem com un europeu occidental, tres». Aquestes dades, segons Haines, serveixen per «sustentar la teoria de l'empremta ecològica que afecta directament la salut humana a través del canvi climàtic i els conflictes derivats d'aquest».

Segons aquesta teoria, la humanitat està cada vegada més exposada a «l'estrès de la calor» que, segons Haines, augmentarà si no s'aplica el Tractat de París, sobretot per als residents a zones tropicals i subtropicals, i per a la gent que treballi a l'exterior, amb la qual cosa «la seva productivitat es reduirà de forma dràstica».

Haines va alertar també de l'afectació de l'empremta ecològica en l'agricultura i les collites que, per exemple, a l'Àfrica es reduiran notablement, a més d'altres tendències climàtiques que acabaran afectant l'alimentació. Entre aquests efectes, el professor va destacar la disminució de pol·linitzadors, el declivi de collites de fruites i verdures i el de collites amb vitamina A amb importants propietats nutritives.

A més, tenint en compte que un 40% de les collites mundials serveixen per alimentar animals utilitzats per a la producció de carn «ens trobem en una situació sense precedents i amb un sistema alimentari sota pressió», va afegir el professor Haines.

Un altres dels factors de risc podria ser l'aigua, que es veuria afectada segons l'epidemiòleg acadèmic. Els oceans cada vegada són més àcids a la vegada que s'està produint una caiguda de la producció pesquera, cosa que genera una gran vulnerabilitat en la nutrició de la ciutadania, sobretot de les poblacions que basen la seva alimentació en la pesca.