quest dimecres comencem la Quaresma. Segur que les festes de carnaval, en molts indrets, han estat tot un èxit de participació i de públic, des dels més petits fins als més grans. Malauradament, sovint, després del carnaval no ve la quaresma, perquè no hi ha tradició, perquè no es coneix el seu significat o fins i tot es té una comprensió molt esbiaixada del temps quaresmal.

La finalitat del carnaval era passar-ho bé, sense inhibicions, per viure després la Quaresma. És clar, l'objectiu de passar-ho bé és molt atraient, i convoca la gent. Però avui, sovint, hi ha carnaval sense Quaresma.

La pregunta és: per què la Quaresma? La resposta ràpida i sintètica: per viure intensament la Pasqua. Ah! I la Pasqua és alegria, festa, esperança, sentit... perquè la mort i els seus amics no han guanyat la partida. Jesucrist ha vençut i, amb Ell, tots els qui, conscientment o sense ser-ne conscients, l'acullen i reben els seus dons.

Per a una gran festa cal certament un temps de preparació. Per participar en una victòria, cal certament temps d'entrenament amb els exercicis corresponents: abstinència o dejuni per estar en forma, pregària per escoltar què cal fer i comunicar-se amb qui en sap (Jesucrist); i almoina, que significa disposició a deixar-hi la pell entregant-se del tot. La imposició de cendra amb les paraules «recorda't que ets cendra» o «converteix-te i creu en l'Evangeli» ens fa ser més conscients de la nostra condició: som febles, limitats, condicionats... etimològicament som «mísers», «misèria», pobres en molts sentits. I l'Evangeli és Jesucrist, el Salvador de la nostra misèria, la Misericòrdia. Aquest signe d'inici de la Quaresma m'ha recordat la carta que el papa Francesc ens va adreçar en cloure l'Any Jubilar de la Misericòrdia i que encapçala amb l'expressió Misericordia et misera, la Misericòrdia i la misèria. El Papa, després de recordar el perdó de Jesús a dues dones i als seus botxins en la crucificació, recorda que Déu és misericòrdia, amor incondicional i immerescut. La Quaresma és invitació a viure intensament i a celebrar la misericòrdia de Déu, el seu amor manifestat en la vida, mort i resurrecció de Jesucrist perquè recuperem la joia d'una vida que és estimada, que té sentit, que té futur de plenitud. Per això la carta és invitació a continuar vivint la misericòrdia de Déu i a sentir-se estimats profundament per Ell [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).