L'Agència Espacial Europea (ESA) i el Centre Espacial francès (CNES) han emprès un estudi per intentar contrarestar els efectes de la falta de gravetat en el cos humà amb un còctel alimentari. «És un tipus d'estudi que permet preparar vols espacials, anar en millors condicions i planificar futurs viatges més llargs», va explicar a Efe una portaveu de l'Institut de Medicina i Fisiologia Espacials (MEDES), Marina Bernat.

El CNES i la MEDES van iniciar el passat 15 de gener l'estudi a Tolosa amb deu persones que romandran dos mesos tombades en un llit amb una inclinació de sis graus per simular la falta de gravetat. Els voluntaris, tots ells homes i indemnitzats amb 16.000 euros cadascun, seran controlats per 16 equips científics europeus, que s'interessen per l'impacte d'aquesta posició i de la ingesta diverses vegades al dia d'aquest còctel antioxidant i antiinflamatori, compost per extractes naturals polifenòlics.

La meitat dels voluntaris reben aquesta barreja i l'altra no, en una prova que, més enllà dels dos mesos en llit, comença amb 15 dies de proves mèdiques per mesurar els seus paràmetres i finalitza amb altres 15 de control i recuperació. Aquesta primera fase serà seguida d'una altra entre setembre i novembre, per la qual encara es busquen voluntaris. Els actuals tenen entre 20 i 45 anys d'edat i es troben en bones condicions de salut, un requisit indispensable per rebre el vistiplau.

Aquest assaig, batejat «Cocktail» i finançat per l'ESA, completa els altres realitzats en el passat, en els quals es va sotmetre a prova els beneficis dels medicaments, de l'exercici físic o de sotmetre a una gravetat artificial mentre s'està en l'espai. Bernat va explicar que els voluntaris han de passar les 24 hores del dia al llit, el que inclou menjar o fer les seves necessitats, i que més enllà de la incomoditat de la postura el major desafiament passats uns dies és mental, per no abandonar.

Els voluntaris es troben en habitacions de dos llits cadascuna i en cada estudi d'aquest tipus tots han de ser del mateix sexe perquè hi hagi homogeneïtat a nivell físic i hormonal, ha afegit la portaveu, segons la qual en aquest primer mes tot s'ha desenvolupat sense problemes.

Inundacions a Mart

D'altra banda, l'ESA va oferir ahir fotografies en detall preses per la sonda Mars Express de l'efecte d'una megainundació a Mart, en la qual es poden apreciar diversos impactes de meteorits. «L'escena conserva un registre de l'activitat geològica durant milions d'anys al planeta vermell», va assegurar l'ESA en un comunicat. L'agència ha explicat que en les fotografies es pot observar l'erosió produïda per una megainundació, ocorreguda fa uns 3.500 milions anys, en un cràter de 25 quilòmetres d'ample.