L'exposició Tapas. Spanish design for Food, comissariada per Juli Capella, acaba a Barcelona la seva itinerància per tot el món, després de ser inaugurada el 2013 a Tòquio, mostrant la interacció existent entre el disseny i la gastronomia al llarg del temps, encara que especialment en els últims 25 anys. Capella, acompanyat ahir per la directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pilar Vélez, i per la directora d'Acció Cultural Espanyola, Elvira Marco, va explicar que fins al 21 de maig qui s'acosti fins al Museu del Disseny barceloní, pioner a Espanya, podrà conèixer un total de 270 productes i objectes que tenen a veure amb l'ús quotidià del menjar.

Segons el seu parer, «sense l'ajuda del disseny la gastronomia no existiria» i va precisar que, si bé una poma pot agafar-se de l'arbre i menjar-se sense més, si un la vol pelar necessita d'un ganivet, mentre que si s'ha de rostir es necessita una paella i un plat per poder-la degustar. De tot això es tracta en aquesta exposició, de què ha aportat el disseny des dels principis de la humanitat i de com els plats o els coberts han anat evolucionant, a la vegada que no s'obvia que l'oliva farcida és «el millor disseny industrial de tota la història», en paraules de l'arquitecte Òscar Tusquets. Tampoc s'oblida que Ferran Adrià, des d'elBulli, va fer un gir pioner a l'alta cuina projectant-la internacionalment.

Capella va subratllar que l'exposició, dividida en tres apartats (cuina, taula i menjar) vol cridar l'atenció sobre el fet que «un acte quotidià com és el menjar, una cosa que necessitem els humans igual que respirar i dormir, és molt millor gràcies a un bon disseny». L'exposició que s'ha instal·lat a Barcelona es complementarà amb un cicle de diàlegs entre cuiners i dissenyadors com els duos formats per Ferran Adrià i Luki Huber, Jordi Roca i Andreu Carulla o Javier Bonet i Martí Guixà.