Un grup d'investigadors de la Universitat de Coimbra, a Portugal, ha demostrat que la passió que senten pel futbol els aficionats més acèrrims és similar al sentiment d'una persona enamorada. Els científics Catarina Duarte, Miguel Castelo-Branco i Ricardo Cayolla van comprovar, en una investigació, que els circuits cerebrals que s'activen en els seguidors de futbol són els mateixos que en els casos de l'amor romàntic, segons un comunicat de la Universitat portuguesa. Castelo-Branco va explicar ahir que davant de situacions d'emocions positives (un gol, una bona jugada o un bon resultat), s'activen en el cervell regions similars del còrtex frontal, on s'allibera dopamina a manera de recompensa.

En l'estudi, els investigadors lusitans van treballar amb 2 dones i 54 homes d'entre 21 i 60 anys, la majoria seguidors del Porto i l'Acadèmica de Coimbra. «Hem pogut comprovar que els sistemes neuronals que s'activen són molt semblants al de l'amor romàntic», va insistir l'investigador portuguès. Fins i tot, l'amígdala cerebral (que regula les emocions) s'activa més, segons Castelo-Branco, en els seguidors que en les persones que professen l'amor romàntic o de parella.

L'estudi també aclareix que «la passió tendeix a prevaler sobre els continguts més negatius com, per exemple, la derrota contra un rival, ja que les experiències menys desitjades tendeixen a ser suprimides de la memòria emocional».

Aquest estudi sobre persones que practiquen el que, en teoria, és una amor trivial (en grup) s'implementarà en els pròxims dos anys amb una nova investigació on es mesurarà el grau de passió, per veure com competeix aquesta forma d'amor amb l'amor romàntic.