Un equip d'arqueòlegs israelians es van topar amb una curiosa troballa en una excavació al centre del país de l'època del Paleolític Mitjà: centenars d'ampolles d'alcohol pertanyents a les tropes britàniques destacades a la zona durant la Primera Guerra Mundial, segons va informar ahir l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel.

En l'excavació, prop de Ramla en terres del kibutz Netzer Sereni, on es construeix una autopista, es van trobar prop d'eines de sílex de més de 250.000 anys els centenars d'ampolles, principalment de licor, de més d'un segle d'antiguitat, entre les restes dels fonaments d'un edifici derruït que havia estat utilitzat com barraca de les tropes britàniques.

«Aquest descobriment ens dóna una oportunitat de veure la part no escrita de la història i reconstruir per primera vegada la vida diària i d'oci dels soldats», va assenyalar el director de l'excavació, Ron Toueg. «Al costat de vaixelles trencades i coberts hi havia una quantitat enorme d'ampolles, el 70 per cent de les quals de licor. Sembla que els soldats aprofitant un respir enmig de la tensió bevien freqüentment alcohol», va explicar Toueg.

Brigitte Ouahnouna, investigadora al departament de Vidre de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel, va assenyalar al seu torn que les ampolles que es van trobar contenien també vi, cervesa, soda, ginebra (inclosa la marca Gordon) i whisky. Procedien d'Europa i són «un fascinant testimoni de la vida diària dels militars britànics de fa un segle», va afegir. En el mateix indret es van localitzar a més botons d'uniformes, sivelles de cinturó i altres instruments pertanyents a l'Exèrcit britànic.