Un casc lleuger que evita traumes perquè reparteix millor els impactes i tatuatges transparents que funcionen com a biosensors o espectòmetres que veuen si les fruites estan danyades per dins són algunes de les tecnologies del grafè que ja funcionen i que s'exhibeixen a la Conferència Graphene 2017, que ahir es va inaugurar a Barcelona.

A l'estand d'una empresa xinesa que participa al Congrés, que se celebra al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, es mostra roba amb calefacció incorporada feta amb grafè o filtres anticontaminació més eficaços i lleugers elaborats amb aquest producte.

Més de 950 experts en aquest nou material quàntic procedents de tot el món participen en aquest esdeveniment, el més important celebrat mai a Europa sobre aquesta substància formada per carboni pur, amb àtoms disposats en patró hexagona, i que és 100 vegades més resistent que l'acer i 5 vegades més lleuger que l'alumini.

L'esdeveniment, organitzat per Phantoms Fundation, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), compta amb més de 250 ponents que explicaran fins divendres els últims èxits basats en el grafè, entre ells els premis Nobel Andre Geim i Albert Fert.

El professor de l'ICN2 Stephan Roche, un dels organitzadors, va explicar ahir que les possibilitats que ha obert el grafè 3.0 «són infinites perquè pot millorar tota mena d'objectes que estan al mercat», des dels mòbils fins als aparells de mesurament, tecnologies de la salut o qualsevol objecte quotidià.

El grafè, amb les seves propietats quàntiques, permet des d'estudiar l'interior del cervell fins a fabricar cascos, com els que sortiran al mercat d'aquí a dos mesos fabricats per un institut de tecnologia italià, que protegeixen molt millor de les caigudes i eviten els traumes.

Les propietats quàntiques, flexibles, resistents, conductores, de lleugeresa i de baix cost fan que aquest material sigui apropiat per a múltiples usos, encara que es necessita grafè d'alta qualitat per als usos més científics, com integrar aquesta substància en els smartphones, en el que ja treballen empreses coreanes presents a Barcelona.