La cadena alimentària marina serà menys eficient per culpa del canvi climàtic a causa d'una disminució de la capacitat dels animals per aprofitar els recursos, segons un estudi publicat ahir a Austràlia.

La investigació de la Universitat d'Adelaida va trobar que l'augment de CO2 previst a finals d'aquest segle, responsable de l'acidificació de l'oceà, afavorirà la producció en diversos nivells d'aquesta cadena. No obstant això, els científics també han determinat que l'augment de la temperatura de l'aigua anul·larà aquest benefici, a causa de l'estrès al que al seu torn sotmetrà a la fauna marina, la qual cosa portarà a la ruptura de la cadena alimentària, segons un comunicat.

«Les conseqüències per a l'ecosistema marí són greus», va dir el líder del projecte, Ivan Nagelkerken, que va advertir que en el futur el mar proporcionarà menys peixos tant per al consum humà com per als animals marins situats a la part alta de la cadena.

La investigació va recrear diverses cadenes alimentàries partint de plantes que necessiten llum i nutrients per créixer, petits invertebrats que s'alimenten d'elles i peixos que els depreden. Aquestes van ser exposades a diferents nivells d'acidificació i escalfament similars als que es pronostiquen per a finals de segle. Després de diversos mesos, els experts van avaluar els processos bàsics que operen en les cadenes alimentàries com la depredació i el creixement dels organismes.

«Una concentració elevada de diòxid de carboni va impulsar el creixement de les plantes. A més plantes, més invertebrats petits», va dir l'investigador i coautor de l'estudi, Silvan Goldenberg.