Bilbao acollirà el juny de l'any que ve la gala de la revista Restaurant, que selecciona els 50 millors establiments del món. La cerimònia, organitzada tradicionalment a Londres, va traslladar-se a Nova York al 2016 i a Melbourne al 2017 i ara ha decidit tornar a Europa. Per a William Drew, editor de The World's 50 Best Restaurants, l'elecció de Bilbao és «natural» tenint en compte que «és un dels grans centres gastronòmics d'Espanya». De fet, la regió de Biscaia concentra onze estrelles Michelin.

«És una gran notícia; confirma la internacionalització de la cuina basca», va explicar ahir la xef Elena Arzak, que des de fa quatre anys té el seu restaurant Ametsa a Londres. Segons la filla de Juan Mari Arzak, que la gala se celebri a Bilbao permetrà «mostrar tot el talent que ofereix» la regió de Biscaia i el conjunt del País Basc i a la vegada «aprendre» dels professionals d'arreu del món que hi assisteixin.

En una línia semblant, el xef Eneko Atxa, cap de cuina del restaurant Azurmedi -establiment que consta entre els 50 millors del món segons l'últim rànquing de la revista Restaurant-, va destacar «la peculiaritat» de la gastronomia basca, ja que és «difícil» que «un territori tan petit tingui una oferta tan àmplia». De fet, l'última llista dels 50 millors establiments culinaris del món confeccionada per Restaurant incloïa 3 restaurants bascos més, a més de l'Azurmendi; Asador Extebarri, a la sisena posició; Mugaritz, a la novena, i Arzak, a la posició número 30.

«Som molt competitius», va afegir Atxa, destacant la barreja de «tradició i innovació» que ha fet de la cuina basca un referent internacional. A més, la celebració de la gala 2018 a Bilbao «atraurà moltíssima gent», va assegurar el xef i va destacar que la gastronomia és un «motor fonamental per enriquir tots aquells sectors que de forma indirecta se'n puguin beneficiar».

Aniversari a Barcelona

William Drew va aprofitar l'acte celebrat ahir a Londres per anunciar que la revista Restaurant organitzarà el proper mes de juny una gala a Barcelona per celebrar el seu 15è aniversari, que comptarà amb la presència de xefs com Ferran Adrià i els germans Roca, entre d'altres. «Serà una gran celebració que comptarà amb xefs de renom internacional», va destacar el mateix Drew.

Catalunya també és una de les regions que crida l'atenció dels organitzadors; de fet, els únics restaurants de l'Estat espanyol que han ocupat la primera posició de la llista i que, per tant, han rebut la distinció de millors del món han estat catalans; el Bulli i el Celler de Can Roca, que ha coronat la llista els anys 2013 i 2015 i que des del 2009 no ha baixat del cinquè lloc. El xef Joan Roca i el pastisser Jordi Roca també han estat distingits en diverses ocasions per Restaurant.