Roger Moore, actor britànic que va saltar a la fama en la sèrie The Saint, va morir ahir als 89 anys, després d’una curta lluita contra el càncer, i deixa un llegat de més de 50 films, a més de la seva coneguda faceta solidària amb Unicef. I, també, ostenta el rècord d'haver estat l'actor que més vegades ha interpretat a Bond, James Bond.

Perquè Moore (Londres, Regne Unit, 1927), va entrar en la franquícia del popular agent 007 el 1973 amb el repte de rellevar Sean Connery, que en la ficció havia vetllat per la seguretat de la reina d'Anglaterra des de 1962 amb la seva primera missió en el film Dr. No.

L'intèrpret, que va començar la seva carrera com a model, va donar el salt a la saga cinematogràfica més longeva amb Live and Let Die, amb música de Paul McCartney i direcció d'Albert Broccoli, i amb aquest film donaria el primer pas per convertir-se amb el temps en l'actor que més vegades ha interpretat al personatge creat per Ian Fleming fins a la data.

Aquesta dilatada carrera com a l'agent secret 007, al qual han donat vida altres actors com Pierce Brosnan o Daniel Craig, va acabar el 1985 amb A View to a Kill, però abans havia empunyat el revòlver en cinc cintes: The Man with the Golden Gun, The Spy Who Loved Me, Moonraker , For Your Eyes Only i Octopussy.

Tot i que el Bond de Fleming no s'assemblava al de Moore, l'actor va consolidar la seva fama gràcies als tints d'humor irònic, la seva veu profunda i el caràcter flegmàtic que va aportar a un personatge que, com ell mateix va reconèixer en una entrevista el 2012, era poc realista.

«El primer, la meva reacció era sempre: ell no és un espia real. No pots ser un espia real i que tot el planeta sàpiga qui ets i quina és la teva beguda preferida», explicava l'actor britànic.

Amb aquest toc d'humor, Moore va estar durant dotze anys al capdavant del personatge que protegia al cinema a la reina d'Anglaterra, i en la vida real Isabel II li va concedir el títol de sir o cavaller el 2003 pels seus «serveis a la caritat», ja que va ser ambaixador d'Unicef, sorprès per la tasca de la seva amiga Audrey Hepburn.

Uns anys més tard, l'11 d'octubre de 2007, Moore veuria reconeguda també la seva faceta purament professional amb la seva flamant estrella al passeig de la Fama de Hollywood. Pierce Brosnan, un altre britànic unit a Moore pel paper d'agent 007, ja havia entrat en aquest passeig uns anys abans, el 1997, però fins a la data els dos són els únics James Bond amb una estrella.

L'actor va estar casat amb Kristina Tholstrup, amb la qual va contreure matrimoni després de divorciar-se de la italiana Luisa Mattioli, la mare dels seus tres fills. Les seves altres dues primeres dones van ser Doorn Van Steyn i Dorothy Squires.

Un funeral «en privat»

Estimat dins i fora del món de l'espectacle, Moore rebrà un funeral privat a Mònaco, una altra de les seves antigues residències, segons van informar ahir els seus tres fills -Deborah, Geoffrey i Christian-, en un comunicat penjat en el compte Twitter de l'actor. «Amb moltíssima tristesa, hem de compartir la terrible notícia que el nostre pare, sir Roger Moore, ha mort avui. Estem devastats», va assenyalar un missatge dels fills.

«L'amor de què va estar envoltat en els seus últims dies va ser tan gran que no pot ser quantificat només en paraules», va subratllar la família en la nota, i va afegir que molta gent a tot el món sent admiració per Moore, tant pels que li coneixien com pel seu treball en l'Unicef, que li va valer el títol de «cavaller» (Sir). «Moltes gràcies pare per ser tu, i per ser tan especial per a tanta gent», va afegir el comunicat.

El club Internacional de Admiradors de James Bond ha assenyalat avui que ningú com Moore «ho va fer millor com Bond» i va destacar que va ser un «gran ambaixador» de la franquícia de l’espia.