Un llibre de poemes escrits íntegrament per un programa d'intel·ligència artificial de Microsoft va sortir ahir al mercat, sota el segell de l'editorial pequinesa Cheers Publishing. El llibre, segons els seus editors, el primer en tot el món on l'autor és un robot d'intel·ligència artificial, porta per títol La llum solar es va perdre a la finestra de vidre i el seu autor és el programari Microsoft Little Ice.

L'algoritme d'aquest software tenia memoritzats sonets de 519 poetes escrits en els darrers 90 anys, i va aconseguir generar 10.000 poemes en 2.760 hores, tot i que el llibre publica només una selecció amb els 139 millors, assenyala el diari. Des del mes de febrer, alguns dels poemes d'aquesta intel·ligència artificial han estat divulgats en fòrums de literatura a internet, signats sota diferents pseudònims, i pocs lectors van notar que el seu autor era un algoritme, van destacar els editors.

«S'inspira cada vegada que veu una imatge, un procés similar al d'un poeta de veritat», va assenyalar a un diari local el cap de producció, Dong Huan, que va afegir que no s'ha canviat res del que va escriure Little Ice, i fins i tot s'han mantingut alguns errors gramaticals. D'acord amb els promotors del poemari, un poeta de carn i ossos hauria trigat un segle a generar els 10.000 sonets que va saber crear el programa informàtic.

Li Di , creador del software d'intel·ligència artificial, va subratllar que aquest té «un estil únic i una veu pròpia» i compta amb un sistema sensorial capaç de reaccionar a imatges i sons, processar-les i crear textos originals.