El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, va presentar ahir al matí el Diccionari de les religions per a nois i noies de 10 a 14 anys, que ha publicat la Generalitat i que recull una descripció amb llenguatge entenedor dels principals conceptes relacionats amb les religions que tenen més presència a Catalunya, en funció de la incidència social, cultural i històrica. A l'acte també hi va participar el director de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Francesc Torradeflot; els autors Lourdes Monfort i Ricard Toledo, i la il·lustradora Leticia Ruiz.

El director va destacar que aquesta publicació «no neix de manera espontània», sinó que hi ha «la voluntat de facilitar, treballar i de convidar el món educatiu d'aquest país a treballar la diversitat religiosa, i per això li hem de donar materials i eines». En aquest sentit, Vendrell va explicar que des de fa temps la Direcció d'Afers Religiosos «té interès a acostar, permetre, facilitar i proposar que aquesta diversitat religiosa es conegui i es treballi en l'àmbit educatiu del país». Tot i això, també va advertir que queda molta feina per fer, i va avançar que aquesta tardor es presentarà un material educatiu per complementar el diccionari i que, per tal d'arribar a les famílies, també estarà disponible a les llibreries.

Les tradicions que s'han inclòs en aquesta publicació són les més conegudes a Catalunya, com ara el cristianisme -esglésies catòlica, evangèlica i ortodoxa-, l'islam, el judaisme, l'hinduisme, el budisme, el sikhisme, el confucianisme, el taoisme, els testimonis de Jehovà i la fe bahà'í. Estan agrupades en set temes segons la seva procedència geogràfica (d'origen asiàtic i d'origen mediterrani); i també per les seves característiques més comunes. Així, la publicació vol explicar amb llenguatge molt entenedor més de 300 conceptes de les religions més nombroses, i inclou un joc de taula que fomenta el coneixement dels conceptes de forma lúdica i cooperativa.

El Diccionari de les religions per a noies i nois de 10 a 14 anys és el resultat del treball conjunt d'experts en ciències de les religions, pedagogs, persones vinculades al món de l'ensenyança i membres de referència de les diferents comunitats religioses que coneixen la seva pròpia tradició i que sovint desenvolupen tasques relacionades amb l'educació dins la seva comunitat.

L'obra ha estat escrita per Lourdes Monfort i Ricard Toledo, il·lustrada per Leticia Ruiz, i coordinada per Pilar Claret i Francesc Torradeflot de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós.

Aquest llibre és una versió infantil del Diccionari de religions, editat el 2015 per la Generalitat, la Fundació Bancària La Caixa, el Termcat i l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.