Investigadors de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) i l'Institut d'Astrofísica de Canàries han descobert una de les galàxies més brillants de les que es coneixen a dia d'avui. La galàxia en qüestió és més lluminosa que la Via Làctia i té una elevada taxa de formació d'estrelles.

La galàxia ha estat descoberta per un equip dirigit pel professor de la UPCT Anastasio Díaz-Sánchez i és del tipus «molt llunyana» i «submil·limètrica», és a dir, que provoca una gran emissió en l'infraroig llunyà.

Per fer el descobriment l'equip ha utilitzat el Gran Telescopi Canàries (GTC), situat a l'Observatori del Roque de los Muchachos de La Palma, i ha combinat bases de dades dels satèl·lits WISE, de la NASA, i Planck, de l'ESA, amb l'objectiu d'identificar les galàxies submil·limètriques.

Segons els investigadors, la galàxia és una de les més brillants de les anomenades submil·limètriques, unes mil vegades més brillants que la nostra Via Làctia.

A més, segons els científics, té «una elevada taxa de formació estel·lar», ja que genera estrelles la massa de les quals és 1.000 vegades superior a la del sol.

Per fer una comparació, la Via Làctia forma cada any estrelles amb una massa total que és dues vegades com la del sol, ha explicat l'astrofísica del IAC i co-autora de l'estudi Susana Iglesias-Groth.

Segons ha explicat la investigadora, aquest tipus de galàxies «contenen les regions de formació estel·lar més potents que es coneixen a l'univers, i el següent pas serà estudiar la seva riquesa mol·lecular».

A més, segons ha apuntat Rafael Rebolo, director i investigador del IAC, el fet que la galàxia sigui tan lluminosa, estigui amplificada i tingui diverses imatges permetrà estudiar el seu interior, «quelcom impossible de duur a terme d'una altra manera en galàxies tan remotes».

L'estudi s'ha publicat recentment a la revista especialitzada en matèria astrofísica Astrophysical Journal Letters, i està previst realitzar estudis més detallats sobre la galàxia en el futur utilitzant interferòmetres com el Northen Extended Milimeter Array (Noema/IRAM) a França i l'Atacama Large Millimeter d'Array (ALMA) a Xile.