L'equip investigador d'Atapuerca (Burgos) està fent proves per arribar a seqüenciar més ADN nuclear per arribar a un 10% de la seqüència i conèixer més detalls dels cromosomes dels homínids que van viure en aquesta serra fa uns 430.000 anys.

Els experts estan treballant a partir de les restes obtingudes del jaciment de la «Sima de los Huesos». A partir d'aquí es va poder obtenir una part de l'ADN (el mitocondrial). Encara que aquest porti menys informació que el nuclear, la investigació va fer un pas important, ja que no s'havia obtingut res similar de cap altre lloc del món. En el moment de les anàlisis, fa un any, només es va ser capaç d'arribar a l'1% de l'ADN nuclear, però les noves tècniques científiques els fa confiar poder arribar al 10%. Totes aquestes investigacions permetrien conèixer més detalls genètics dels homínids que van viure a la zona.

La «Sima de los Huesos» és una petita càmera situada en un pou de 13 metres de profunditat, en el qual s'han trobat nombroses restes perfectament conservades. Del jaciment s'han arribat a extreure més de 7.000 fòssils que corresponen almenys a 28 persones diferents.