Científics europeus han detectat el lleuger desviament d'un estel pel que fa a l'òrbita que li correspondria segons la física clàssica, topant-se amb el primer indici dels efectes de la teoria de la Relativitat d'Einstein sobre aquest tipus de cossos celestes.

L'Observatori Austral Europeu (ESO) va informar ahir en un comunicat que un equip d'astrònoms ha fet aquest descobriment en revisar dades del telescopi VLT dels últims 20 anys de l'estrella S2, propera al forat negre supermassiu que es troba al centre de la Via Làctia.

En comparar les dades orbitals observades amb els teoremes de la física newtoniana es va registrar una petita desviació que «és consistent amb les prediccions de la relativitat general».

Segons l'ESO, és la primera vegada que s'ha aconseguit una mesura de la força dels efectes relativistes generals en estels orbitant al voltant d'un forat negre supermassiu.

Aquesta «lleugera» desviació és un dels «subtils efectes» predits per la Teoria de la Relativitat General, un «prometedor resultat» per a nous treballs en aquest àmbit que l'ESO realitzarà en els propers mesos.

En concret, l'ESO pretén seguir estudiant l'S2 el 2018, moment en el qual l'estel s'acostarà molt al forat negre, amb la incorporació d'un nou instrument que millorarà la precisió dels mesuraments.

El forat negre del centre de la Via Làctia, el més proper a la terra, es troba a uns 26.000 anys llum i té una massa de quatre milions de vegades el nostre sol.