Una femella lactant de dofí ratllat, que havia quedat encallada en una platja de Mojácar (Almeria), va morir a causa de l'estrès i la manipulació a la qual va ser sotmesa per centenars de banyistes curiosos, segons Equinac, una associació que es dedica a rescatar i cuidar a la fauna marina en perill o ferida.

Els cetacis són animals «molt susceptibles a l'estrès, i la seva manipulació, amuntegar-se sobre ell per fer-li fotos i tocar-los, els causa un xoc molt fort que accelera en gran mesura una fallada cardiorespiratòria, que va ser el que va ocórrer», va afirmar Equinac a la seva pàgina de Facebook, on va adjuntar una imatge amb nens tocant l'animal, alguns tapant-li sense voler l'espiracle (orifici per on respiren).

Equinac va tenir coneixement d'aquest avarament del passat dia 11 a través del 112, on va trucar el coordinador dels socorristes de la concorreguda platja, però a l'arribada dels membres de l'associació la cria de dofí ja estava morta.

Una vegada recollit el seu cadàver, se li va practicar la necropsia, va afegir l'associació.

El socorrista «va perdre els nervis en veure a centenars de persones abalançades sobre l'animal, mentre que un noi, finalment, va poder arribar fins a la cria i apartar-la de tota la munió, però ja era tard. Només ens separaven uns minuts fins a poder arribar a la femella de dofí ratllat lactant, però finalment va morir al moment», va explicar l'associació.

«Possiblement -va afegir- no hauríem aconseguit que sobrevisqués, però ho haguéssim intentat. Una vegada més constatem que l'ésser humà és l'espècie més irracional que existeix, són molts els incapaços de sentir empatia per un ésser viu sol, espantat, mort de gana, sense la seva mare i aterroritzat, perquè molts de vosaltres, en el vostre egoisme, l'única cosa que voleu és fotografiar-lo i tocar-lo, encara que l'animal sofreixi per l'estrès».

Equinac rebutja així mateix que, després de les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació, hagin afirmat que els banyistes fossin els responsables del seu avarament: «Aquesta cria va encallar per estar malalta o perdre a la seva mare, sense la qual no pot sobreviure, però amuntegar-se sobre seu per fotografiar-lo i tocar-lo, per descomptat que provoca que aquests animals entrin en un estat d'estrès molt alt».

L'associació de rescat de la fauna marina va explicar també que en cas d'avarament cal avisar al 112 al més aviat possible, i recorda que tots aquests animals estan protegits i danyar-los, manipular-los i assetjar-los està prohibit per llei.