Sant Hilari Sacalm celebra aquest diumenge la 30a edició del seu aplec. Cal destacar que en aquesta població hi han hagut tres compositors. Marià Brugués, nascut el 1916 i traspassat fa uns anys, Antoni Miralpeix, nascut el 1960, que ha obtingut diferents guardons en la música de cobla i Xexi Tudela, fill del popular Miquel.

En l'Aplec de diumenge que tindrà com a marc la plaça Gravalosa, actuaran les cobles: Ciutat de Girona, La Flama de Farners i La Principal de Cassà. S'encetarà l'aplec, el matí a les 11 h i hi haurà un esmorzar popular i gratuït per a tothom, les ballades de la tarda s'iniciaran a les 16.30 h.

unesco

El projecte de recaptació popular de fons perquè la sardana es pugui convertir en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO ha aconseguit recaptar gairebé 9.000 ?, un cop finalitzat el termini establert. D'aquesta manera s'assegura que la Confederació Sardanista de Catalunya pugui fer front a les despeses inicials de gestió del projecte i promoció per aspirar a aquest reconeixement.

En concret s'han aconseguit 8.950 ? a través de la plataforma de finançament popular Verkami. De fet, el primer objectiu era recollir 6.000 ? però la xifra es va aconseguir ràpidament. D'aquesta manera la Confederació Sardanista de Catalunya va doblar l'aposta i sol·licitava fins a 12.000 ?. Malgrat haver reunit només gairebé 9.000 ?, la xifra total recopilada garanteix rebre tot l'import.

Aquesta campanya ha estat una fase dels diversos processos de captació popular de diners. Això és per dues raons: primer, perquè les gestions són llargues i costoses, sobretot en tractar-se d'un projecte de caire internacional; i la segona és perquè des de les comissions d'anàlisi de les candidatures es valora molt positivament la implicació de la població per tal d'assolir l'objectiu de ser Patrimoni Cultural Immaterial. Així, aquesta, i d'altres campanyes de finançament popular que hi puguin haver al futur, seran fonamentals. A més a més, s'ha creat un logotip especial per difondre el projecte. Està disponible per a totes les entitats perquè el puguin inserir als seus programes o cartells. Es pot sol·licitar a la secretaria de la Confederació Sardanista deCatalunya a través del correu info@conf.sardanista.cat.

Dins del Patrimoni Cultural Immaterial, i en relació a la nostra cultura, estan inscrits, entre d'altres, la Patum de Berga, els castells, el cant de la Sibil·la, el Misteri d'Elx, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, les Falles de València, les falles del Pirineu i la dieta mediterrània. Ara la Confederació Sardanista de Catalunya treballa perquè la sardana també hi consti. En aquest sentit, ja en formen part diversos balls, com el tango, el flamenc, el merengue, els balls de nois de Romania o la rumba cubana. La candidatura de la sardana compta ja amb la participació o el suport de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Congrés dels Diputats.

mur de pep ventura

a montserrat

Us recordem que l'Obra del Ballet Popular organitzarà el proper diumenge 22 d'octubre, la trobada sardanista a Montserrat, jornada que compta amb la participació a la Missa conventual, una ballada de sardanes i la inauguració dels claus votius al Mur de Pep Ventura.

Totes aquelles entitats sardanistes interessades a posar un clau a Montserrat amb motiu d'algun aniversari o efemèride, no dubteu en comunicar-ho per tal de poder-ho fer amb temps, car s'han de dissenyar i penjar amb anterioritat al Mur.