Un grup de científics ha obtingut la imatge més detallada fins avui d'una estrella, a part del Sol, i ha traçat el primer mapa de velocitats del material en la seva atmosfera, la qual cosa ha revelat turbulències inesperades i no explicables. La imatge, que publicava ahir la revista especialitzada Nature, és fruit del treball d'un equip de l'Observatori Austral Europeu (ESO) sobre l'estrella supergegant vermella Antares, la més brillant de la constel·lació d'Escorpió, que va camí de convertir-se en una supernova i es troba a uns 600 anys llum de la Terra.

L'objectiu de l'equip de científics amb aquest estudi era el d'aportar pistes sobre «com perden la seva massa d'una manera tan ràpida les estrelles que, com Antares, estan en la fase final de la seva evolució», va explicar en un comunicat del ESO Keiichi Ohnaka, autor principal de l'article i professor a la Universitat Catòlica del Norte (Xile).

La imatge d'Antares ha estat possible gràcies a l'interferòmetre del telescopi VLT de l'observatori en el desert del Paranal (Xile), una instal·lació única que pot combinar la llum de fins a quatre telescopis per crear-ne un virtual, equivalent a un mirall únic de fins a 200 metres, amb el que s'aconsegueix una resolució inèdita. Amb aquest equipament, l'equip ha pogut mesurar directament els moviments del gas a l'atmosfera d'Antares i, a partir d'aquí, crear el primer mapa de dues dimensions de la velocitat de material atmosfèric, cosa que ha deixat alguna incògnita.

En contra del que esperaven els experts, els astrònoms participants en l'estudi van detectar gas turbulent i de baixa densitat molt més allunyat de l'estrella del que esperaven trobar segons les teories vigents. Segons l'ESO, per explicar aquests moviments en l'atmosfera estesa d'estrelles vermelles com Antares «seria necessari un procés nou i actualment desconegut».