El català Xavier Barcons va assumir ahir la direcció de l'Observatori Europeu Austral (ESO), com a successor de Tim de Zeew que ocupava el càrrec des del 2007. «Vull donar les gràcies a Tim de Zeeuw i a tot el personal d'ESO per haver fet possible que ESO es trobi en la sòlida posició que ostenta ara, per aconseguir que sigui l'observatori terrestre més productiu del món», va dir Barcons en un comunicat.

Barcons (L'Hospitalet de Llobregat, 1959) arriba al càrrec enmig de la construcció de l'ELT (Telescopi extremadament gran) que haurà d'acabar el 2024. El nou director ha treballat durant deu anys a ESO i ha contribuït en projectes importants com la construcció de l'Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA). El projecte de construcció de l'ELT es va aprovar durant el període de Barcons com a president del Consell d'ESO; entre el 2012 i el 2014.

ESO és la principal organització astronòmica intergovernamental d'Europa i un dels observatoris astronòmics més productius del món amb el suport de setze països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, el Brasil, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, els Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, República Txeca, Suècia i Suïssa, juntament amb el país amfitrió, Xile.

El nou director de l'observatori té com a principal objectiu acabar la construcció de l'ELT i a la vegada mantenir els observatoris de La Silla-Paranal i ALMA als quals va qualificar com «els nostres actuals cavalls de batalla».