Els títols que té, entre els quals un doctorat en Física, li permetrien sobresortir en un centre d'investigació mundial, però Javier Santaolalla va decidir que la seva tasca seria treure la ciència dels centres d'ensenyament per apropar-la a la gent. Amb aquesta idea i a força de molt de treball es va convertir en youtuber.

Santaolalla va crear el seu canal de Youtube, anomenat «Date un voltio» el 2015, i posteriorment va crear «Date un vlog» a la mateixa plataforma, on ha reunit unes 150 peces científiques que sumen més de 12 milions de reproduccions, una xifra gens fàcil d'assolir amb temes tan densos com els forats negres o la matèria i l'antimatèria, entre altres. «Em vaig adonar que la ciència no ocupava el lloc que li corresponia en la societat, no per culpa de la societat sinó perquè no hi havia científics per a apropar-se a la gent», assegura Santaolalla. El físic està convençut que si a la gent se li expliquen els descobriments científics més intricats en un llenguatge senzill, tot es podrà entendre i no es veurà la ciència com un camp on només puguin ingressar genis. «El que busca un divulgador científic, com és el meu cas, és resoldre dubtes, donar explicacions però també motivar les persones perquè s'interessin per la investigació, per la lectura, pel coneixement», insisteix.

Una de les satisfaccions més grans que va tenir Santaolalla va ser formar part del grup de científics que va col·laborar en el descobriment del bosó de Higgs, l'anomenada «partícula de Déu», en el Centre Europeu de Física de Partícules.