La sala Christie's va anunciar ahir que traurà a subhasta el primer mapa de la història en què apareix el nom d'Amèrica, una còpia desconeguda fins ara del cartògraf alemany Martin Waldseemüller datada de l'any 1507. El «revolucionari» mapa sortirà a la venda a Londres el 13 de desembre per un preu estimat d'entre 600.000 i 900.000 lliures (de 678.000 a 1,01 milions d'euros).

«El descobriment d'aquesta còpia desconeguda marca el moment més excitant en els meus vint anys de carrera a Christie 's. La seva innovació cartogràfica va tenir una enorme influència en la ciència de l'elaboració de mapes i, potser de forma encara més significativa, va definir la història en nomenar Amèrica», va afirmar l'especialista de la casa de subhastes Julian Wilson.

En la mateixa època, el cartògraf va produir un altre mapa en el qual també nomena Amèrica, un treball del qual només ha sobreviscut una còpia, adquirida per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units el 2003 per 10 milions de dòlars (8,6 milions d'euros, al canvi actual).

Tan sols quatre mapes occidentals previs als treballs de l'alemany representaven ja el continent americà, el primer d'ells un manuscrit de Juan de la Cosa, conservat al Museu Naval de Madrid, datat de l'any 1500.