Dos alumnes del màster en Disseny i Enginyeria de Desenvolupament de Producte del centre CIM de la UPC, Marc Roca i Iñigo Martínez-Ayo, han creat una aleta de natació personalitzada impresa en 3D per a un jove de 16 anys aficionat a aquest esport que té la mà dreta sense mobilitat per un ictus que va tenir a l'agost del 2012.

Concretament, va patir un hematoma de ganglis basals esquerre, que va provocar-li una falta de moviment a l'hemicòs dret. Tot i així, va poder recuperar gran part de la mobilitat, excepte a la mà, com a conseqüència d'una alteració al sistema nerviós central que li provoca un augment del to muscular, dificultant o impedint el moviment dels músculs afectats.

Amb aquesta aleta, el jove ha aconseguit una millora del recolzament i la posició corporal i una menor fatiga, a més d'un reforç de la musculatura al tren superior.

El projecte es va iniciar al juliol del 2016, quan Pedro, el nom del jove, va començar un nou projecte esportiu al Club Natació l'Hospitalet, en l'inici de la seva aposta per la secció de Natació Adaptada. De la mà dels seus entrenadors, van contactar amb el CIM de la UPC per les dificultats que Pedro tenia a l'hora de posicionar la seva mà dreta correctament mentre nedava.

El projecte es va enfocar en la impressió 3D pels seus avantatges de producció, un procés que va passar per diverses fases i que va permetre un desenvolupament del producte més exhaustiu en poder crear un major nombre de prototips mitjançant l'ús de diferents materials.

Els creadors de l'aleta van acabar desenvolupant el producte en menys de quatre setmanes i van fer un total de deu prototips funcionals, amb un pressupost de només 100 euros. El material triat va ser el Nylon per la seva durabilitat, resistència i flexibilitat.