La nova pel·lícula de Ventura Pons, Miss Dalí, incorpora la sardana i una ballada de sardanes a la Rambla de Figueres. De fet, durant el llargmetratge es poden veure en dues ocasions imatges d'una ballada, i encara es pot escoltar unes quantes més la melodia de la nostra dansa. Les sardanes que s'hi interpreten són Cants del dia i El diablo en el poder, ambdues de Pep Ventura.

L'elecció de Cants del dia és volguda, ja que s'hi escolta l'himne republicà de Riego, i la pel·lícula s'emmarca en els anys 20, quan el republicanisme era una opció política creixent. A l'escena més llarga hi apareixen Dalí, la seva germana i Lorca passejant per la Rambla de Figueres al so de la sardana revolucionària de Pep Ventura. I els personatges expliquen al poeta andalús l'essència de la nostra dansa i la figura del seu creador.

Els dansaires que apareixen al film són majoritàriament de Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres ja que, gràcies a aquesta entitat, es va concretar la participació sardanista a la pel·lícula. Però també n'hi havia de Mediterrània Dansa i una colla de la Societat Coral Erato. El Foment sardanista figuerenc, però, va ser l'entitat que es va encarregar de localitzar el vestuari més escaient per a cada dansaire.

La interpretació dels músics de la cobla correspon a La Principal d'Olot, malgrat que la postproducció va usar un altre àudio en lloc del directe. La gravació de les escenes sardanistes va ser a meitats de juny del passat 2017, just l'any en què Figueres va ser Capital de la Sardana. Per festejar la incorporació de la sardana a la pel·lícula i estrenar-la a Figueres, el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres ha organitzat una ballada. Ha estat davant el recentment recuperat cinema Las Vegas, el passat divendres, 6 d'abril. La part musical ha anat a càrrec, també, de La Principal d'Olot. Miss Dalí és una pel·lícula de Ventura Pons en què es desgrana la vida del pintor Salvador Dalí a través de la seva germana, que li explica a una amiga. És un film d'unes 3 hores de durada, amb constants flashbacks en blanc i negre. La presència de la sardana a través d'aquesta obra és un pas més per difondre la sardana i la cobla entre diversos públics aliens al nostre món.

Aplec de Santa Coloma

Al redós dels deliciosos paratges de la font de Sant Salvador, a Santa Coloma de Farners, es viurà diumenge que ve, dia 22, el 47è. Aplec de la sardana, en sessions de matí i tarda i la presència de les cobles Baix Empordà, Reus Jove i La Flama de Farners. En cas de mal temps es traslladaria al pavelló La Nória. Esperem que enguany el temps hi acompanyi, car durant força anys la pluja hi era sempre present. Com a anècdota anotem que un any la Junta escriví en el programa: «L'Aplec se celebrarà al pavelló de la Noria, en cas de bon temps al parc de Sant Salvador».

Ha mort Josep

torres estruch «Pitu»

Recentment ens deixà Josep Torres Estruch (en Pitu), als 93 anys d'edat. Una persona que visqué tota sa vida al redós de la sardana. Havia nascut a Girona el 23 de maig de 1924 i el 43 ja entrava formar part de les colles sardanistes del GEiEG, aconseguint guanyar en molts dels concursos que participà. És casà amb la també sardanista Maria Noguer i tingueren un fill, en Jordi, que també sempre ha estat vinculat a la sardana.

Fou un dels fundadors d'Amics de la Sardana de Girona, participà l'any 1960 a la celebració de Girona Ciutat Pubilla. Fou un dels promotors de l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines. El Foment de la Sardana de Ceret (Vallespir) li oferí un homenatge en agraïment per la seva col·laboració amb la població. També Amics de la Sardana de Girona li retrà un homenatge i l'Agrupació Sardanista Floricel d'Anglès el guardonà amb la Rosa d'or.

Fou impulsor dels concerts de Sant Narcís a Girona. Té dues sardanes dedicades: Prometença, de Josep M. Boix, i Amb la sardana al cor, de Josep Antoni López. En l'aspecte laboral, treballà com a comptable a la impremta Curbet de Girona. I, socialment, era el soci número 2 de l'equip de futbol de la ciutat de Girona.

Era una persona senzilla, amable i cordial, en els aplecs era habitual trobar-lo amb la seva esposa i fill. El nostre condol i estima vers en Jordi i el nostre record per sempre al bon amic «Pitu», reposi en pau.

Presidenta de la UCS

Núria Escudé ha estat reescollida per unanimitat com a presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) en el marc de l'Assemblea General Extraordinària, celebrada a la Casa de la Sardana, a Barcelona, el diumenge 8 de d'abril, segons ha indicat l'entitat.

La reelecció de Núria Escudé, apunta la UCS, «suposa la seva 2a legislatura al capdavant de l'entitat que aglutina totes les colles de sardana esportiva de Catalunya i el Rosselló. La seva renovació implica continuar la tasca a favor de les colles i els concursos de sardana esportiva que ha potenciat aquests darrers tres anys. També reforça la relació amb l'entitat suprema del món de la sardana, la Confederació Sardanista de Catalunya, ja que n'és la vicepresidenta. Entre les seves propostes per a aquesta nova legislatura s'hi contempla enfortir la vinculació entre totes les colles i les diverses seccions Territorials de l'entitat».

Núria Escudé és de Terrassa i responsable des de fa anys tant de la colla sardanista local, Amunt i Crits, com de l'organització del concurs de sardana esportiva de la població vallesana.

La UCS també informa que la Junta directiva manté la seva estructura amb Josep Maria Clavé, com a vicepresident; Joan Casals, com a tresorer i Víctor Cibran, com a secretari. També renoven tots els vocals, i s'hi incorpora Jordi Arbiol.

La UCS és l'entitat que aglutina en règim federatiu colles d'arreu de Catalunya, així com aquelles colles que ho han sol·licitat, encara que estigui fora dels límits polítics del Principat: per això s'hi contemplen també les colles del Rosselló. Així, el número de colles federades «és de més de 250». Es va fundar l'any 1958, de manera que enguany celebra els seu 60è aniversari.

Entre les diverses accions previstes per celebrar-ho, hi ha prevista la 1a edició del campionat Copa Catalunya, format colla contra colla i amb sardanes eliminatòries. Aquest nou títol es disputarà a Montblanc, en el marc de la seva celebració com a Capital de la Sardana, el dissabte, 28 de juliol, a les 21:00 h.

Una de les principals activitats que du a terme la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya és l'organització del Campionat de Catalunya.