A mig camí de Girona i Palamós, el talismà Municipal de Llagostera, el camp petit i mortífer pels rivals, artífex i factor clau dels set ascensos en deu anys dels blaugranes, va servir per reunir als responsables tècnics dels dos representants gironins de la Lliga Adelante. A poques hores d'un derbi inèdit en aquesta i en cap altre categoria, la cordialitat va ser la nota dominant. Això sí, ningú nega que el partit es presenta atractiu i amb el morbo de veure Oriol Alsina a la banqueta del Llagostera després de la seva precipitada sortida del Girona el juny passat. Una de les imatges de l'acte va ser l'abraçada entre l'exdirector esportiu del club de Montilivi i el tècnic Pablo Machín, que va arribar al Girona precisament gràcies a Alsina.

La trobada, celebrada dimarts passat, va servir per reunir els entrenadors Lluís Carrillo (Llagostera) i Pablo Machín (Girona) i els dos directors esportius, Oriol Alsina (Llagostera) i Quique Cárcel (Girona). Al Municipal van tenir l'oportunitat de xerrar abastament de les dues dinàmiques que travessen tots dos equips, quines són les seves sensacions i també de com els havien anat les vacances de Nadal. Ambient distès, màxima cordialitat i somriures, aquesta va ser la tònica dominant durant la trobada. Això sí, quan dissabte a les sis de la tarda comenci a rodar la pilota, l'amistat quedarà aparcada durant 90 minuts i cadascú voldrà guanyar, el Girona per refer-se de la patacada soferta en l'últim partit davant l'Alabès amb el gol de Juli en l'afegit (2-2) i el Llagostera per mantenir viva la flama de les dues últimes victòries.

Alsina sap que demà acapararà moltes mirades. Intenta tractar el derbi com un "partit més" tot i que és conscient que malgrat haver-hi només tres punts en joc, es tracta d'un duel de rivalitat molt esperat. "No cal repassar gaires coses del Girona, tant ells com nosaltres ens coneixem bé, els dos bàndols volem el millor pels dos clubs però cadascú defensarà a mort la seva samarreta", va assegurar, abans d'advertir, amb molta diplomàcia, que "després del Llagostera, qui volem que guanyi sempre és el Girona".

Alsina va explicar que "hem vist tres milions de partits del Girona aquest any i ens coneixem sobradament" i va deixar clar que "l'important per nosaltres és puntuar per no trencar la dinàmica positiva que portem, esperem que l'aturada no ens perjudiqui". El segon entrenador del Llagostera i també director esportiu va afegir que "és un partit especial perquè m'enfronto al club on hi vaig estar abans de tornar aquí i em fa gràcia jugar contra ells però el destí final i allò més important són els tres punts". Els blaugranes tenen diverses operacions en marxa per reforçar-se en el mercat d'hivern però és inviable que pel derbi el Llagostera presenti novetats.

Els elogis de Machín

Alsina era el director esportiu del Girona la temporada passada i ell va ser qui, amb l'equip a vuit punt de la permanència el mes de març, va optar per despatxar Javi López per una última solució a la desesperada: Pablo Machín. Amb l'extècnic del Numància i els gols d'Ortuño els blanc-i-vermells es van acabar salvant en la darrera jornada i allò va obrir les portes a la continuïtat de l'entrenador. Machín, però, poc després d'haver tancat la seva continuïtat per dos anys, va veure com Alsina abandonava Montilivi per tornar a Llagostera. Mai ha amagat l'agraïment cap al seu ara rival ni tampoc l'admiració per la feina feta en un club modest com el Llagostera, duent-lo a Segona A.

"Serà la primera vegada que m'enfronto a l'Oriol, i amb en Lluís també. L'Oriol és qui em va portar aquí i qui va ajudar al Girona en una situació complicada. He de reconèixer que ell va posar algunes bases per a configurar la plantilla d'aquesta temporada, sempre ho he dit, li tinc molt d'afecte i admiració per tot el què ha fet". Ara bé, Machín també va assegurar que "aquesta trobada està molt bé però dissabte serem rivals i que guanyi el millor". Preguntat per com havia canviat el Llagostera amb l'arribada de Carrillo, Alsina i Álvarez a la banqueta, el tècnic del Girona hi va passar de puntetes: "prou feina tinc jo per saber què tinc a casa meva com per ficar-me a casa dels altres, però és fàcil reconèixer que l'Oriol és l'alma mater del Llagostera, ell l'ha ascendit des d'unes categories que n'hi surten als diaris fins al futbol professional".

El Girona arriba al derbi en el pitjor moment de la lliga (dos punts de dotze. En canvi, els locals acumulen dues victòries seguides. Alsina considera que "són 42 partits i allò que mana és la regularitat, ara mateix el Girona és el cinquè classificat i nosaltres els quarts per la cua i aquesta és la realitat. Portem fent un bon joc i obtinguent uns bons resultats però atenció amb el Girona perquè està en zona de play-off i serà un rival molt difícil". També va aprofitar l'avinantesa per fer una crida a l'afició: "és una oportunitat única perquè hi hagi una bona entrada, hi ha tres tipus d'aficionat que pot venir al camp: el soci del Girona qué té sentiment i vol que el seu equip estigui a dalt, l'afició de casa té una bona oportunitat per ajudar-nos i la gent de la província de Girona que té ganes de viure un derbi a Segona A, situació que fa molts anys que no passa. Que el Nou Estadi Palamós-Costa Brava s'ompli sembla complicat, però sí que el Llagostera aspira a superar els 3.500 seguidors que van anar al partit contra el Betis.

Machín, sobre la reedició d'un derbi gironí a Segona A dues dècades després, va dir que "és molt meritori" que demà es pugui veure un Llagostera-Girona que ell mateix va definir com de "low cost" perquè enfronta els dos equips amb els pressupostos més reduïts del campionat. L'entrenador de Girona va afegir que "té molt mèrit que un club com el Llagostera estigui a la Lliga de futbol professional i nosaltres de cares al partit hem de fer valer la major experiència i la història. Pot passar qualsevol cosa, ells duen una bona dinàmica i el futbol això ho té present, nosaltres hem de reinvindicar-nos perquè venim d'una sèrie de partits sense guanyar".

El tècnic del Llagostera, Lluís Carrillo, va dir que "hem tornat al treball després de cinc dies de vacances amb la intenció de no desviar-nos del camí que portem, és un derbi però no deixa de ser un partit de tres punts". Després d'haver posat pels fotògrafs fent un pols amb Pablo Machín va afegir que "ells van cinquens i nosaltres quarts per la cua, per tant, som conscients de la dificultat de superar a un molt bon equip".

Per la seva banda Quique Cárcel, relleu d'Alsina a la direcció esportiva del Girona (l'ara segon del Llagostera el va recomanar) va indicar que "és un luxe poder gaudir d'un derbi gironí al futbol professional. Les dinàmiques són diferents i ens hi juguem diferents objectius però espero veure un bon espectacle i que al camp es respiri ambient de futbol".