Segons la nota oficial del club, Javi Álamo és tot un «fitxatge de luxe» per al Girona. Amb experiència contrastada a la categoria, un cert nom, aptituds, qualitat i en propietat d'un gran club com el Saragossa, de motius per celebrar la seva arribada a Montilivi sembla que n'hi ha. El president Delfí Geli i el director esportiu Quique Cárcel subratllaven aquest punt de vista ahir a mitja tarda, quan acompanyaven Álamo en la seva presentació oficial com a nou futbolista blanc-i-vermell. «Amb ell creixem com a equip i també com a club», assegurava Geli. «Era important que vingués, tot i que no ha sigut gens fàcil i fa dues o tres setmanes ni ens ho imaginàvem», afegia Cárcel. No ha debutat i ni tan sols s'ha entrenat amb el primer equip, però ja se n'espera molt de la seva incorporació, que serà en forma de cessió i de moment només per aquesta temporada, després que no s'hagi acabat de vincular amb el Saragossa, club amb el qual encara té contracte en vigor. Ell, però, defuig de tenir més protagonisme del que li pertocaria. Vol ser tractat com un més i així ho va deixar ben clar. «No sóc un fitxatge de luxe, ni molt menys. Sé que s'espera molt de mi, però sóc igual que els meus companys. Vinc a donar tot el que pugui per ajudar l'equip, això sí». Primera declaració d'intencions.

Sigui un fitxatge de més o menys quirats, una cosa és clara. I?aquí també hi està d'acord Javi Álamo. La seva incorporació és, en part, tot un experiment. La direcció esportiva i Pablo Machín coneixen de sobres quines són les virtuts del jugador, però totes dues parts han decidit que el de Gáldar ocupi el carril dret en el ja famós dibuix del sorià (3-5-2), una posició que Álamo mai ha ocupat. Un rol de gran rellevància per al Girona, que s'ha de dur a terme de la millor manera possible pel bé del col·lectiu. Les bandes, tant en atac com en defensa, són clau. Ho sap Álamo, que ha decidit acceptar el repte, pel qual es veu plenament capacitat. «Sé perfectament com juga aquest equip, perquè el vaig veure durant el curs passat i perquè he parlat amb l'entrenador de tot això. Vinc amb ganes d'adaptar-me a aquesta posició, si bé mai he jugat en un sistema així. Ara, per les meves condicions i la gambada que tinc, crec que em podrà venir com anell al dit», deia el jugador.

Cedit per un any

Després d'unes negociacions força dures, amb diversos equips interessats i mantenint un estira-i-arronsa amb el Saragossa, finalment Javi Álamo jugarà una temporada al Girona (fins al 30 de juny del 2016) en condició de cedit. De moment, l'operació no preveu que, acabada la vinculació, el futbolista passi a formar part de la disciplina blanc-i-vermella, com s'havia negociat. «No ha sigut gens fàcil aconseguir-ho. Té dos anys més de contracte amb el Saragossa, ve cedit i a dia d'avui tenim això, que ja és molt», es felicitava Quique Cárcel. El mateix futbolista també reconeixia que «hi ha hagut molts clubs que s'han interessat en mi» però que finalment la «confiança» que li ha arribat des de Montilivi l'ha fet decidir-se. «Això m'ha guanyat. Crec que hi ha un bon projecte i arribo amb la il·lusió d'ajudar el vestidor a repetir o millorar el que es va fer l'any passat», completava.

Javi Álamo s'exercitarà avui per primer cop sota les ordres de Pablo Machín i no treballarà amb un dèficit de ritme respecte als seus nous compays perquè, tret dels amistosos, ha realitat la pretemporada amb els aragonesos des del primer dia. «La sortida estava molt clara, així que vam decidir amb el club no fer-me jugar perquè hi havia un risc de lesionar-me, frenant així qualsevol traspàs o cessió». El de Gáldar admetia que entre ell i la direcció esportiva de La Romareda s'havia acordat un canvi d'aires per un tema estrictament econòmic. «El Saragossa no està passant per un bon moment, jo tinc un contracte dels antics, amb un salari difícil de fer front. Per això vaig optar per buscar una cessió i viure una nova experiència», explicava. Javi Álamo no ha coincidit amb cap dels jugadors de l'actual plantilla del Girona, però el garrotxí Albert Dorca li havia parlat «molt bé» del club, quelcom que també l'ha ajudat a decidir-se.

Per aquest curs, desitja millorar els seus números (26 partits en l'última temporada, 17 d'ells com a titular), però sobretot que l'equip no abaixi el llistó del darrer exercici, quan es va fregar l'ascens. «A veure si ho podem igualar, o fins i tot millorar. Ara, és complicat aconseguir una altra vegada 82 punts. És una xifra espectacular que ningú s'esperava fer realitat. Per què no repetir-ho? Hi ha una bona base i la plantilla s'està reforçant».

Més fitxatges a l'horitzó

Amb Javi Álamo la plantilla no està, ni molt menys, tancada. Quique Cárcel recordava, una vegada més, que vol tenir el vestidor complet «com més aviat millor» i que «esperem tenir-los a tots abans de l'inici de la competició». Si bé va admetre que el de Gáldar es pot adaptar «perfectament» al carril dret i també a la davantera actuant com a «punta», el director esportiu no va amagar que treballa sense descans per reforçar aquestes posicions i alguna més que encara continua coixa. «Amb ell tenim un carriler, però també un punta. Ara bé, encara ens queda un altre central per fitxar, un porter i també un altre davanter. Després, veurem què és el que ens dóna el mercat», va valorar, admetent també que «és probable» que es faci una altra incorporació per reforçar la banda dreta. «Tot depèn de les peces que tinguem i també de les que puguem trobar. Si al final veiem a un futbolista que es pugui adaptar a aquella banda... L'important és tenir competència i molt bons jugadors. Tenim molt clares quines han de ser les incorporacions. Sabem que això és lent i ho he dit des de fa setmanes. M'agradaria tenir tot l'equip al complet perquè la Lliga comença en només dues setmanes, però això va com va. Esperem tenir-los a tots ben aviat. Seguirem treballant perquè això sigui possible», va cloure.