Superada la desena jornada i amb un quart de Lliga a la butxaca, és hora de fer balanç. Una primera anàlisi. Una valoració experimental. Hi ha partits de sobres per saber quines són les aspiracions de cada equip i si fa un any Montilivi es començava a fregar els ulls amb un equip de somni que apuntava alt, enguany s´ha tornat a la crua realitat, aquella que cada dos anys passa per Girona i que obliga a multiplicar els esforços per mirar de no baixar. És cert que queda molta Lliga, que hi ha jornades a cabassos per mirar de nou cap amunt i que els blanc-i-vermells han tingut força mala sort amb lesions importants que han minvat la seva plantilla, però les dades no menteixen i parlen del tercer pitjor inici dels últims vuit anys consecutius a la Segona Divisió A.

Després de 10 partits, el Girona només ha estat capaç de sumar 11 punts, el que significa el 36,7 per cent possible. Ha guanyat 2 partits (als camps de l´Oviedo i el Bilbao Athletic), ha empatat contra Osca, Llagostera, Almeria, Saragossa i Leganés, mentre que ha perdut amb el Numància a Montilivi i a fora davant el Mirandés i el Nàstic. Tot plegat, fa que l´equip sigui divuitè, només un punt per sobre d´una zona de descens en la qual no cau des de la jornada 41 de la temporada 2013/2014. Ofensivament, els números tampoc són per llançar coets. Fins ara, s´han aconseguit 10 gols, el que es tradueix en una mitjana d´una diana per partit. Defensivament, les xifres són un pèl més positives: 11 gols encaixats i en 3 ocasions s´ha aguantat la porteria a zero.

Només hi ha dues estrenes pitjors. La més fluixa va arribar el curs 2010/2011, amb Raül Agné d´entrenador. Aquell any, el botí va ser escàs: 7 punts en 10 jornades (1 triomf, 4 empats i 5 desfetes) que deixaven l´equip en vintena posició, enfonsat en zona de descens. Tampoc eren massa bones les xifres del curs 2009/2010: 10 punts i una divuitena plaça calcada a l´actual. També dues victòries, com ara. La resta, 4 empats i 4 derrotes. A banda, hi ha un inici gairebé igual: 11 punts ­l´any 2010, però amb més victòries (3) que no pas ara (2) i més gols a favor (15 per 10). A més, aquell Girona era quinzè.

L´escenari canvia, i molt, si es compara amb ara fa un any, amb una arrencada espectacular. En el millor inici de la història del club a Segona A, no només es tancava la desena jornada com a líder de la categoria, sinó que se sumaven 23 punts gràcies a les 7 victòries, 2 empats i una sola derrota acumulada fins a la data. L´any de Rubi (12/13) va ser el segon millor: cinquens amb 18 punts.